Skleslá Nagyová v poutech, tak vypadal soud s Randákem

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
15. 7. 2013 10:04
Randák podle obžaloby zveřejnil plat Nagyové a tím zasáhl do jejího soukromí
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Jen několik desítek minut trval další den soudního procesu s bývalým šéfem civilní rozvědky Karlem Randákem, který je obžalován kvůli zveřejnění platu a odměn někdejší šéfky premiérova kabinetu Jany Nagyové.

V pondělí u Obvodního soudu pro Prahu 1 vypovídala Jana Nagyová. K soudu ji přivezla vězeňská služba z vazební věznice v Ostravě. Tam Nagyová skončila poté, co byla obviněna ze zneužití vojenského zpravodajství a korupce. Vypovídat měl i bývalý premiér Petr Nečas, ten se ale z rodinných důvodů omluvil. Soud bude pokračovat 23. října.

Nagyová dorazila v poutech, její advokát požádal, aby mohla ze zdravotních důvodů v průběhu výpovědi sedět. Poukázal také na fakt, že jeho klientka za poslední měsíc zhubla deset kilo.

Bývalá šéfka Nečasova kabinetu uvedla, že bude vypovídat, poté ale na všechny otázky odpověděla pouze to, že se odvolává na svědectví, které již dříve podala na policii. Výpověď tak trvala zhruba čtvrt hodiny.

"Zažívám teď jinou situaci, náročnou pro můj fyzický i psychický stav," zdůvodnila. "Nepamatuji si, jakou jsem brala částku téměř před dvěma lety. Nevybavuji si, za jaké měsíce byly pásky zveřejněny," řekla pouze na otázky Randákova obhájce.

Bývalá šéfka premiérova kabinetu v kauze figuruje jako poškozená. Před soudem vypovídá kvůli tomu, že byla v médiích zveřejněna její výplatnice se statisícovými odměnami.

Ta se do médií podle obžaloby měla dostat právě přes Randáka a úřednici Lenku Pikorovou, která také stane před soudem. Výplatnice Nagyové poté otiskl deník Insider.

Podle zveřejněných výplatních lístků Jana Nagyová za leden 2011 dostala mimořádnou odměnu sto tisíc korun, o dva měsíce později dokonce 190 tisíc korun.

Generál ve výslužbě byl obžalován na základě trestního oznámení, které policii podali zástupci Úřadu vlády. On i Pikorová jsou obžalováni z neoprávněného nakládání s osobními údaji.

Podle státní zástupkyně Martiny Adámkové došlo zveřejněním výplatních pásek k zásadnímu zhoršení pověsti Nagyové.

"Poškozené Mgr. Janě Nagyové bylo závažným způsobem zasaženo do soukromí a osobního života, neboť poškozená se poté stala veřejně známou, ačkoliv není veřejnou osobou, výrazně se zhoršila její pověst a došlo k poškození na cti. Lidé ji do současné doby poznávají na ulici, kdy často dochází k osočování poškozené na veřejnosti ze strany neznámých osob," uvedla žalobkyně v první den soudu.

Nagyová a Rittig

Randák obvinění odmítá. Šlo prý o snahu odstranit ho v době, kdy se protikorupční fond věnoval kauze pražského dopravního podniku a lobbisty Ivo Rittiga.

"Byl jsem obviněn kvůli tomu, že Nagyová s Rittigem spolu už tehdy měli pevný vztah," nechal se slyšet Randák. Ve své výpovědi zároveň uvedl, že ho Rittig nechal sledovat bezpečnostní agenturou. O vazbách Rittiga na Nagyovou se spekulovalo i poté, co byla zatčena.

 

Právě se děje

Další zprávy