Rath nesmí hlasovat o rozpuštění sněmovny, rozhodl soud

Domácí Domácí
11. 7. 2013 12:10
Hlasování proběhne 17. července, na rozpuštění sněmovny je potřeba 120 hlasů
David Rath.
David Rath. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Soudce Robert Pacovský nepovolil z korupce obžalovanému poslanci Davidu Rathovi (dříve ČSSD) účast na hlasování o rozpuštění Poslanecké sněmovny a vypsání předčasných voleb.

Politik je nyní ve vazbě a žádal o cestu na výjimečné hlasování sněmovny. Pacovský, který bude předsedat senátu Krajského soudu v Praze v Rathově procesu, zaslal zamítavé rozhodnutí v úterý, řekl ČTK Rathův advokát Adam Černý.

"Soudce nesouhlasí s účastí klienta na hlasování o rozpuštění sněmovny bez odůvodnění," uvedl advokát. Rozhodnutí mu dorazilo do datové schránky.

U Ústavního soudu nyní čekají na rozhodnutí tři nevyřízené Rathovy stížnosti. Celkem jich už podal 11, řekla ČTK mluvčí Jana Pelcová. Dosud s žádnou neuspěl.

Poslanci budou jednat o rozpuštění sněmovny ve středu 17. července. Na tento den svolala předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) na žádost poslaneckého klubu opoziční ČSSD mimořádnou schůzi. Na rozpuštění sněmovny je zapotřebí nejméně 120 hlasů.

Pokud by poslanci tento návrh schválili, prezident by sněmovnu rozpustil a do dvou měsíců by se musely konat nové volby. Není ale jisté, zda tento návrh uspěje.

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc připustil, že potřebné hlasy jeho strana zatím nemá.

"V tuto chvíli stále jednáme. Pokud samozřejmě ODS a TOP 09 bude chtít, aby si všichni jejich poslanci zachovali imunitu, zachovali teplá místečka a především zabránili tomu, že o osudu této země budou rozhodovat voliči, nikoli přeběhlíci, pak bohužel těch 120 hlasů mít nebudeme," řekl.

O rozpuštění sněmovny chtějí nechat hlasovat sociální demokraté poté, co kvůli skandálu okolo bývalé šéfky kanceláře premiéra Jany Nagyové padla vláda Petra Nečase (ODS). 

 

Právě se děje

Další zprávy