Rittig neuspěl s žalobou na Janečkův protikorupční fond

ČTK ČTK
27. 6. 2013 16:06
Požadoval, aby z webu stáhnul tvrzení o jeho spojení s vytunelováním DPP
Ivo Rittig.
Ivo Rittig. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pražský městský soud ve čtvrtek zamítl žalobu podnikatele Iva Rittiga proti Nadačnímu fondu proti korupci (NFPK). Rozhodnutí zatím není pravomocné, lze se proti němu odvolat. Podnikatel žije v Monaku a jednání se neúčastnil.

Rittig požadoval, aby z webových stránek fondu zmizela tvrzení z roku 2011, která jej spojují s tunelováním pražského dopravního podniku. Fond tvrdil, že má důkazy o tom, že peníze skončily právě u Rittiga, a podle soudce Tomáše Novosada pravdivost svých tvrzení také prokázal.

Fond prý disponuje smlouvami, podle nichž má lobbistovi firma Cokeville Assets vyplácet provize ve výši 160 000 eur (přibližně čtyři miliony korun) měsíčně a k tomu navíc procenta ze zisku.

Soud projednání sporu v minulosti opakovaně odročil, jedním z důvodů byla snaha, aby Rittig osobně vypovídal. Podnikatel však nedávno v souvislosti s vyšetřováním v případu Nagyové sdělil, že v dohledné době do Česka nepřijede.

Mimo to policie spojuje Rittigovo jméno s rozsáhlým zásahem, který v polovině června vyústil v obvinění osmi lidí ve dvou kauzách kolem Nagyové. Jeden případ se týká údajného zneužívání vojenské rozvědky a druhý údajné korupce bývalých poslanců ODS Petra Tluchoře, Ivana Fuksy a Marka Šnajdra, kteří se vzdali poslaneckého mandátu.

Zákonodárci poté získali funkce v dozorčích radách státem vlastněných firem. Nagyovou policie obvinila také z toho, že ze soukromých důvodů nechala sledovat Nečasovu manželku a dva zaměstnance úřadu vlády Vojenským zpravodajstvím.

 

Právě se děje

Další zprávy