Rozdělování funkcí může být korupce, je tu případ Ploc

Tomáš Fránek
20. 6. 2013 6:30
Insider našel několik rozsudků, které podporují názor olomouckých státních zástupců
Foto: Aktuálně.cz, Ondřej Toms

Praha - Jak to tak vypadá, jsou všichni politici ODS, Miroslav Kalousek a velká část právníků přesvědčeni, že vinit někoho z rozdělování lukrativních postů za "službičku" je od státních zástupců velká hloupost.

Deník Insider ale zjistil, že v minulosti soudci - včetně ústavních - vydali několik verdiktů, z nichž lze usuzovat, že šance olomouckých státních zástupců uspět není úplně nulová.

"Tedy - v Česku skutečně neexistuje precedenční verdikt, který by přidělení práce či vlivné funkce označil za korupci. Ale máme tu případ Ploc," píše Insider.

Bývalého poslance ČSSD Pavla Ploce se snažil uplatit pěti miliony korun expolicista Pavel Šrytr. Na oplátku chtěl, aby Ploc přestoupil do Strany zelených. Plocův hlas potřebovala koalice k prosazení většiny ve sněmovně.

"V rozporu s dobrými mravy volné politické soutěže je bezpochyby nabídka plnění za to, že politicky činná osoba učiní politické rozhodnutí, které by bez tohoto plnění neučinila. Z toho jednoznačně vyplývá, že jednání obviněného je nejen korupční, ale i trestné," napsali žalobci ve svém stanovisku Nejvyššímu soudu...

Jaké další rozsudky se k současné kauze vztahují? Přečtěte si celý rozbor v placeném deníku Insider.

 

Právě se děje

Další zprávy