O osudu Nečasovy vlády rozhodnou už nejbližší hodiny

Martina Machová Jan Němec (redaktor) Martina Machová, Jan Němec (redaktor)
13. 6. 2013 22:05
Praha - O osudu vlády Petra Nečase rozhodnou následující hodiny: informace, které o čtvrteční razii poskytne policie, a hlavně postoj koaličního partnera, TOP 09.
Nad Nečasovou vládou se vznáší otazník; přichází i čas prezidenta.
Nad Nečasovou vládou se vznáší otazník; přichází i čas prezidenta. | Foto: Vojtěch Marek

Po razii na Úřadu vlády, kde policie zadržela i premiérovu pravou ruku Janu Nagyovou nebo šéfa Úřadu vlády Lubomíra Poula, je kabinet blíže svému pádu než kdykoliv předtím.

Opozice má jasno - vláda musí neprodleně skončit: zítřkem počínaje začínají sociální demokraté sbírat 120 podpisů poslanců nutných k rozpuštění sněmovny.

"Ve vládě nemůže být strana, která je spojována s organizovaným zločinem," řekl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Sobotka: Demise vlády? Jediné možné řešení

Sociální demokraté očekávají, že Petr Nečas podá demisi sám, a ani nemluví o tom, že by vyvolali hlasování o nedůvěře vládě. Podle Sobotky je demise vlády "jediným možným řešením". A s tím jdou na páteční jednání s prezidentem republiky.

Osud vlády je tak víceméně v rukou druhé vládní strany - TOP 09. Ta ve čtvrtek zaujala, jak prohlásil její předseda Karel Schwarzenberg, "klidný postoj ve všeobecné hysterii" - počká na informace, které by podle ní měla policie sdělit "co nejdříve a co možná nejprůkazněji". Tím si "topka" vytvořila poměrně velký manévrovací prostor.

Zatím Nečasův kabinet tedy drží především skutečnost, že média ani politici nemají dost oficiálních informací o důvodu rozsáhlé razie i mezi vlivnými pražskými podnikateli. Policie poskytla jen obecné prohlášení.

Podle informací, které má Aktuálně.cz k dispozici, se netýká policejní zásah kauzy jediné, ale hned několika, spojených s Lesy ČR, VZP či děním na pražském magistrátu. Mezi zadrženými mají být i Ivan Fuksa a Petr Tluchoř, bývalí poslanci, kteří dobrovolně - s příslibem lukrativních postů - opustili poslanecké lavice poté, co předtím protestovali proti vládnímu daňovému balíčku.

To ostatně potvrdil i sám premiér, že jde o tzv. "rebely" v řadách ODS. Jako druhý případ pak uvedl případy související s vojenskou zpravodajskou službou.

Varianta A: Vláda vydrží

Premiér Nečas prohlásil, že svým nejbližším spolupracovníkům - a jmenovitě Janě Nagyové - dál důvěřuje s tím, že by jistě neudělala nic nezákonného.

"Chci věřit tomu, že orgány činné v trestním řízení postupují zcela nezávisle a bez politického kontextu," řekl zároveň Petr Nečas.

Pokračování kabinetu by tak bylo možné, pokud by se ukázal rozsáhlý policejní zásah jako blamáž a podezření policie vůči premiérovým spolupracovníkům jako lichá.

Jen v tom případě by TOP 09 vládní kabinet dál držela. Prohlásila totiž, že potřebuje víc informací a "do té doby nemá důvod snižovat důvěru v premiéra Nečase a destabilizovat vládu".

Podobně opatrný postoj zaujala poněkud překvapivě i KSČM. Předseda jejích poslanců Pavel Kováčik také prohlásil, že zatím nemají dost informací, i když zdůraznil, že "vláda měla odejít už dávno".

Varianta B: Premiér sám podá demisi nebo ho donutí TOP 09

To ukážou právě nejbližší hodiny. Premiéra čeká jednání u prezidenta Miloše Zemana, který kabinetu nijak nefandí, navíc spolu s vůdcem opozice Bohuslavem Sobotkou.

Premiér zatím říká, že nevidí důvod podávat demisi. Bude ale záležet na tom, zda a nakolik policie zpřesní důvody své razie.

Zatím nikdo z ODS hlasitě nevystupoval proti svému předsedovi, faktem ale také je, že se i členové grémia jen obtížně s premiérem během čtvrtka spojovali.

Na množství - a konkrétnosti - informací ze strany policie pak bude záviset postoj TOP 09, která premiérovi vyslovila fakticky jen podmíněnou podporu.

Varianta C: Vládu položí opozice

Další možností je pak vyslovení nedůvěry vládě - a v tomto případě by se mohl 101 hlas najít.

V tuto chvíli tuto variantu vylučuje ČSSD, její postoj by se ale mohl změnit, pokud by se kabinet neměl k tomu, aby sám podal demisi.

Poté by nejpravděpodobnější variantou byly předčasné volby: samorozpuštění sněmovny 120 hlasy poslanců a předčasné volby do 60 dnů, tedy pravděpodobně v září.

Ve spleti divokých spekulací kolujících ve čtvrtek ve sněmovně sice nechyběla ani varianta "úřednická vláda" nebo ještě divočejší "vláda premiéra Michala Haška", momentálně se ale nezdá, že by byly na pořadu dne.

 

Právě se děje

Další zprávy