Exministr Kocourek už není stíhán za odklon milionů

ČTK ČTK
31. 5. 2013 18:35
Žalobu podala i exministrova bývalá manželka, ale nakonec ji vzala zpět
Martin Kocourek, bývalý ministr průmyslu a obchodu (ODS).
Martin Kocourek, bývalý ministr průmyslu a obchodu (ODS). | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Krajské státní zastupitelství v Praze zrušilo stíhání bývalého ministra průmyslu a obchodu za ODS Martina Kocourka a jeho matky Jindřišky. Ve čtvrtek to řekl Kocourkův advokát Petr Balcar. Dvojice čelila od loňského května obvinění z poškození věřitele kvůli zatajení 16 milionů korun při politikově rozvodu.

"Dnešního dne mně bylo doručeno usnesení Krajského státního zastupitelství v Praze JUDr. T. Kaiserové, podle kterého bylo zrušeno usnesení policejního orgánu Policie ČR, jímž bylo zahájeno trestní stíhání mého klienta Ing. Martina Kocourka a jeho matky Jindřišky Kocourkové," sdělil advokát.

Podle Kaiserové je nutné u trestného činu poškození věřitele prokázat, že tvrzení ve smlouvě o vypořádání majetku byla nepravdivá.

Jedná se v zájmu společných dětí

"Aby vznikla škoda, tak by musel být majetek zatajen jenom na jedné straně. Pan Kocourek ale tvrdí, že jeho manželka měla také jiný majetek, který v té smlouvě uveden nebyl, a tím se policejní orgán nezabýval," uvedla státní zástupkyně.

Podle ní je třeba také zvážit, zda nebylo nutné získat souhlas se stíháním Kocourka a jeho matky od Kocourkovy exmanželky Olgy.

"Obvykle vždy, když tam jsou společné děti, tak se hledí na zájem společných dětí. Policejní orgán neodůvodnil, proč by tam ten zájem společných dětí nebyl," uvedla Kaiserová. Po vyřešení těchto otázek podle ní policisté buď případ odloží, nebo trestní stíhání opět zahájí.

Advokát: Hlavně že má klid Kocourkova maminka

"Pro pana inženýra je podstatné to, že bylo zrušeno usnesení o zahájení trestního stíhání a že má klid. A hlavně že má klid jeho maminka," řekl Kocourkův advokát Petr Balcar.

Pražské krajské státní zastupitelství dostalo případ na starosti poté, co v kauze v lednu rozhodl Nejvyšší soud. Ten částečně vyhověl stížnosti pro porušení zákona, kterou podal ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Podle Nejvyššího soudu nemělo o stížnostech proti obvinění rozhodovat Okresní státní zastupitelství pro Prahu-západ, ale právě Krajské státní zastupitelství v Praze.

Blažek si stěžoval také na to, že policisté od Kocourkovy bývalé manželky Olgy nezískali souhlas se stíháním exministra a jeho matky, který přitom podle zákona u trestného činu poškozování věřitele potřebují. Tím se však soud nezabýval.

Kvůli "odklonění" milionů před bývalou manželkou, jak Kocourek transakci nazval, se o exministra zajímá také protikorupční policie. Detektivové se zabývají samotným původem peněz, zatím případ stále prověřují.

Kauza, která vyvrcholila Kocourkovým odchodem z vlády, začala odhalením, že ministrova matka uzavřela 3. března 2008 smlouvu se společností Key Investments. O týden později se na jejím účtu objevily dluhopisy společnosti v hodnotě 16 milionů korun. Kocourkova matka je za několik měsíců prodala za 16,14 milionu Kč. Z dokumentů prý nebylo jasné, jakým způsobem žena za dluhopisy zaplatila. Objevily se proto spekulace o původu peněz.

Kocourek: Nejde o korupci, ale o historické rodinné prostředky

Kocourek popíral možnou korupci a za několik dní na tiskové konferenci prohlásil, že uvedené peníze byly jeho osobní, ale také historické rodinné prostředky. Ministr vysvětloval, že v roce 2008 nechtěl, aby jeho osobní prostředky a prostředky rodinných příslušníků byly ohroženy problémy, které měl se svou bývalou manželkou, a proto je svěřil do správy Key Investments.

Exministrova bývalá manželka na Kocourka podala také žalobu. Domáhala se poloviny ze 16 milionů korun, které její bývalý manžel před rozvodem skryl. Nakonec ji však vzala zpět.

 

Právě se děje

Další zprávy