První část soudu o MUS skončila, pokračuje se v červnu

ČTK ČTK
22. 5. 2013 13:02
Proces bude podle plánu pokračovat 10. června, závěr líčení je plánován na 12. července
Soud s uhlobarony.
Soud s uhlobarony. | Foto: ČTK

Brusel/Bellinzona - Ve švýcarském městě Bellinzona v úterý večer skončila první fáze soudu s bývalými manažery a majiteli Mostecké uhelné společnosti (MUS). Druhá část procesu začne 10. června.

V souvislosti se spornou privatizací dolů bylo sedm exmanažerů obžalováno z praní špinavých peněz, z podvodů a korupce. Soud začal 13. května a jeho první část měla skončit v pátek 24. května.

Ze sedmičlenné skupiny exmanažerů se před senát dostavili jen tři - Marek Čmejla, Jiří Diviš a Petr Kraus. Soud pokračoval v jednání pouze s nimi a případy nepřítomných Oldřicha Klimeckého, Antonína Koláčka a Belgičana Jacquesa de Grootea odložil na 10. června.

Tribunál zároveň zastavil řízení proti Luboši Měkotovi, který v březnu zemřel.

Soud minulý čtvrtek odmítl žádosti obhájců o přerušení jednání a začal s výslechem obžalovaných. První z nich, Jiří Diviš, odmítl vypovídat a stejný záměr oznámili i Čmejla a Kraus.

Obhájci to zdůvodnili tím, že výpověď před švýcarským soudem by jim mohla uškodit při vyšetřování kauzy v České republice.

Mluvčí soudu v Bellinzoně Mascia Gregoriová ve středu řekla, že druhá část procesu bude pokračovat podle plánu 10. června. Soud pak hodlá obě části 24. června spojit a 26. června začít vyslýchat svědky. Závěr líčení je plánován na 12. července.

Proces je výsledkem šestileté práce švýcarských vyšetřovatelů, kteří rozplétali složité vztahy kolem 60 společností ve Švýcarsku, v Lichtenštejnsku, na Kypru či na britském ostrově Man.

Mezi těmito společnostmi, v nichž měli obžalovaní podíl, údajně proudily peníze kolem privatizace MUS. Švýcarské úřady obžalovaným zablokovaly 660 milionů švýcarských franků (asi 13,9 miliardy korun).

 

Právě se děje

Další zprávy