Je konec. Soud amnestoval kauzu tunelované Union banky

Radek Nohl Radek Nohl
9. 4. 2013 16:18
Žalovaná Pejčochová chce přesto slyšet, zda je vinna. Do vězení ale nepůjde

Praha - Případ vytunelované Union banky je kvůli novoroční amnestii Václava Klause definitivně u konce.

Konstatoval to Vrchní soud v Olomouci, který poté, co státní zástupce stáhnul svou stížnost, pravomocně rozhodl, že trestní stíhání pěti obžalovaných končí.

Deníku Aktuálně.cz to potvrdil soudce ostravského krajského soudu Igor Krajdl, který má případ na starosti, a také advokát David Cagaš. Ten zastupuje jednu z hlavních aktérek kauzy Alenu Pejčochovou, která již dříve Klausovu amnestii odmítla.

Kromě ní vinila obžaloba další čtyři manažery, že připravili nevýhodnými úvěry banku o čtyři miliardy korun.

Obžalovaná chce vědět, zda je vinna

Mluvčí olomouckého vrchního soudu Petr Angyalossy nechtěl jejich rozhodnutí komentovat, protože ho ještě nedoručili všem účastníkům řízení.

Václav Klaus a ministr Pavel Blažek.
Václav Klaus a ministr Pavel Blažek. | Foto: CPA Eduard Erben

Řízení bude nyní podle advokáta Davida Cagaše pokračovat jen s jeho klientkou. Soudce Krajdl ale může rozhodnout jen o tom, jestli je Pejčochová vinna, nebo nevinna. Do vězení ji už poslat nemůže.

"Termín jednání není stanoven. Mělo by se ale jednat o konec května nebo začátek června," řekl Aktuálně.cz Krajdl.

Banka před svým krachem měla 130 tisíc klientů s úsporami přes 17 miliard korun.

U soudu se o své peníze přihlásilo 75 tisíc věřitelů. Zhruba tři miliardy korun se podařilo získat zpeněžením majetku banky a díky vymoženým pohledávkám. Dalších zhruba 1,6 miliardy korun bylo vyplaceno klientům v roce 2010.  

Dalšího obžalovaného se amnestie netýká

V souvislosti s Union bankou byl obžalován také italský finančník a někdejší člen představenstva Union Group Giuseppe Roselli, který zastupoval společnost Investmar. Jeho se amnestie ale týkat nebude, protože v jeho případě bylo trestní stíhání zahájeno až po roce 2005.

Investmar Union banku od roku 2002 ovládala a v únoru 2003, dva týdny před uzavřením poboček banky, si nechala nezákonně proplatit 35 milionů korun a na dalších 30 milionů už měla uzavřenou smlouvu.

Tehdy tak došlo k absurdní situaci. Investmar coby investor bance vůbec finančně nepomohl. Naopak odčerpal z ní desítky milionů korun a definitivně se podepsal na jejím pádu.

Kauza Union banky končí? Staňte se fanouškem mé stránky na Facebooku a své názory pište zde.

 

Právě se děje

Další zprávy