Jel obcí 108 km/h. U soudu ho prozradil i pytel brambor

Tomáš Fránek
8. 4. 2013 16:11
Nejvyšší správní soud potvrdil trest pro řidiče, který jel rychle přes město
Foto: Michal Štůsek

Brno - Tak tahle výmluva řidiči, který se řítil Děčínem rychlostí 108 kilometrů za hodinu, u soudců neprošla. Když příběh o tom, jak vezl kamarádovi pytel brambor, dočtete do konce, zjistíte, že ani nemohla.

Nejvyšší správní soud potvrdil půlroční zákaz řízení a pokutu pět tisíc korun muži ze severu Čech, který projížděl Děčínem, jako kdyby byl na dálnici. Policejní hlídka ho zastavila, ale on odmítl zaplatit pokutu s tím, že když vjížděl do Děčína, nikde nebyla značka informující o začátku obce. A proto - usoudil náš muž - nebyl povinen respektovat nejvyšší povolenou rychlost 50 km/h.

Náraz u soudu

U soudů občas projdou nevídané věci, ale v tomto případě řidič u Nejvyššího správního soudu tvrdě narazil.

Jízdu napříč obcí v rychlosti přes 100 km/h označil verdikt za reálné nebezpečí pro zdraví, život a majetek všech - řidiče i ostatních účastníků silničního provozu.

"Přijel-li stěžovatel do obce po pozemní komunikaci, která nebyla osazena dopravní značkou „Obec", neznamená to, že by nebyl povinen dodržovat maximální povolenou rychlost. To platí tím spíše, byla-li na komunikaci, po níž stěžovatel do obce vjížděl, stanovena maximální povolená rychlost 20 km/h, protože takové snížení rychlosti stěžovateli muselo signalizovat, že vjíždí do zastavěného území (do obce) a že má svoji jízdu přizpůsobit okolním podmínkám," napsali soudci Nejvyššího správního soudu v odůvodnění rozsudku.

S pytlem potmě do města

Soudci si s usvědčením řidiče dali detailní práci, a právě tím dokázali smést i jeho argument, že přestupek nebyl úmyslný. Že to, tak říkajíc, "neudělal schválně."

Řidič soudcům v mnohém sám nahrál. Bydlí totiž v obci jen 15 km od Děčína, na silnici není žádný nováček (řidičské oprávnění má od roku 1978) a do Děčína, do ulice Květinové, vezl známému pytel brambor. "Lze za těchto okolností předpokládat, že měl minimální povědomost o tom, že ulice, kde jeho kamarád bydlí, se nachází v obci Děčín," konstatovali suše soudci.

Neobstál ani argument, že obcí projížděl v nočních hodinách, a že tedy bylo hůře vidět. (Jeli byste vy za těchto okolností 108 km/h?).

"Trasa při průjezdu Děčínem je lemována pouličním osvětlením, proto je zřejmé, že i při průjezdu touto cestou v nočních hodinách stěžovatel musel rozeznat, že se nachází v zastavěném území," píšou soudci a mají pravdu. Náš řidič totiž jel místy, kde je cesta lemovaná zástavbou s četnými restauracemi, obchody, křižovatkami, kruhovým objezdem, vedle místní továrny či benzinové pumpy. "Nemohl se domnívat, že se nachází mimo obec, ani pokud by pouliční osvětlení nefungovalo," píše se v rozhodnutí Nejvyššího správního soudu.

Soudci celý případ uzavřeli konstatováním, že řidičem nabízený výklad zákona, podle kterého jsou pro stanovení rychlosti podstatné značky začátku obce, by vedl k absurdním důsledkům. Například když by někdo přijel do obce vlakem a v půjčovně si vyzvedl vozidlo, mohl by se pak obcí prohánět třeba devadesátkou, protože by kolem značky "Obec" vlastně také neprojel.

 

Právě se děje

Další zprávy