Gang obchodníků s elektronikou rozprášilo 600 policistů

Domácí Domácí
28. 3. 2013 12:00
Pachatelé obchodovali s elektronikou tak, aby vylákali od státu co nejvíce peněz
Foto: Policie ČR

Praha - Více jak 600 policistů bylo zapojeno do pondělní akce Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality proti obchodníkům s mobilními telefony a tablety. Ti měli při obchodování krátit daně z přidané hodnoty. Uvedli to ve čtvrtek zástupci policie na mimořádném tiskovém brífinku.

Policie se případem zabývala celý rok. Na celou věc upozornila Finanční správa ČR. Na případu se rovněž podílel Finančně analytický útvar Ministerstva financí.
 
"V brzkých ranních hodinách 25. března 2013 bylo na celém území České republiky zadrženo 19 osob. Následně kriminalisté provedli několik desítek domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor (zejména v Moravskoslezském kraji, Olomouckém kraji, kraji Vysočina, v Brně a v Praze). Další domovní prohlídky byly provedeny na Slovensku a v Polsku," popsal rozsáhlu akci s názvy "Tablet" a "Dam" mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Do realizace případu bylo nasazeno více než 600 policistů z protikorupčního útvaru, z Útvaru rychlého nasazení a většiny krajských policejních ředitelství včetně zásahových jednotek. "Svým rozsahem se tak jednalo o jednu z největších realizací v historii Policie České republiky," uvedl mluvčí.


 
Všech 19 zadržených podnikatelů a tzv. "bílých koní" bylo podle jeho informací následně obviněno ze zvlášť závažného zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby, a to částečně dokonaného a částečně ve stádiu pokusu. Třináct obviněných je stíháno jako organizovaná zločinecká skupina. Dva obvinění jsou občané Polské republiky.

Podvodníci čerpali nadměrné odpočty DPH

Trestná činnost měla spočívat v pořízení a dovozu spotřební elektroniky, zejména mobilních telefonů a tabletů, v cenách bez DPH ze zemí EU (např. z Německa a Slovenska) prostřednictvím uměle vytvořených nekontaktních obchodních společností, které měli ovládat organizátoři trestné činnosti prostřednictvím nastrčených osob.

Zboží mělo být následně přeprodáváno v rámci řetězce obchodních společností, jejichž jednatele měli tvořit tzv. "bílí koně". Povinnost odvést daň na vstupu tak měla být přenesena na "nastrčenou" společnost v pozici pořizovatele zboží.

Po několika přeprodejích s navýšením ceny zboží měla být elektronika vyvezena do zahraničí (mimo EU), kdy konečný vývozce si měl nárokovat osvobození od daně a čerpat nadměrné odpočty DPH.
 
"Podle našich závěrů byla Česká republika na neodvedené DPH 'na vstupu' a vyplacením nadměrných odpočtů DPH 'na výstupu' poškozena o cca 450 milionů korun. O další krácení daně ve výši cca 200 milionů korun se měli obvinění pokusit. Už nyní je předpoklad, že celková škoda bude ještě vyšší," uvedl Ibehej.
 
Z celkem 19 obviněných osob bylo ve středu odpoledne 14 vzato do vazby. Kriminalisté zajistili obviněným osobám 17 nemovitostí v hodnotě cca 120 milionů korun. Rovněž došlo k zablokování peněz na bankovních účtech. 

 

Právě se děje

Další zprávy