Randák jde před soud kvůli zveřejnění odměn Nagyové

Domácí Domácí
21. 3. 2013 11:28
Trestní oznámení na exšéfa rozvědky a člena protikorupčního fondu podal Úřad vlády
Foto: Michal Žák

Praha - Státní zastupitelství podalo obžalobu na bývalého šéfa rozvědky a člena protikorupčního fondu Karla Randáka.

Má jít před soud za zveřejnění odměn šéfky Nečasova kabinetu Jany Nagyové. Informoval o tom server iDnes.cz.

Randák je stíhán za neoprávněné nakládání s osobními údaji. Trestní oznámení podal Úřad vlády. Podle policie se měl Randák podílet na zveřejnění odměn šéfky kabinetu premiéra Jany Nagyové. Spolu s ním byla obviněna i bývalá zaměstnankyně Úřadu vlády, která mu měla výplatní pásku Nagyové předat.

Karel Randák podal koncem minulého roku proti postupu policie stížnost. Vadí mu především záměrné protahování celého vyšetřování, nemožnost nahlédnout do spisu i celkový přístup policistů.

"Z uvedeného výčtu pochybení je zjevné, že policejní orgán se nesnaží postupovat tak, aby věc projednal rychle, bez průtahů a s ohledem na zaručená práva obviněných, jak mu ukládá zákon. Naopak postup policisty vyvolává pocit, že trestní řízení je v tuto chvíli vedeno pouze ve snaze o zbytečné úkony, protahování, šikanování a naši mediální dehonestaci," prohlásil v tiskové zprávě Randák.

Kauza má své záhady i zajímavá odhalení

Deník Insider loni v listopadu přišel s tím, že jako jediný důkaz proti exšéfovi rozvědky policejní komisař uvádí výroky premiéra Petra Nečase. Právě on do policejního protokolu uvedl, že to byl Randák, kdo distribuoval mezi novináře výplatnici Nagyové se záznamem o jejích obřích odměnách. Odkazoval se přitom na údajná tvrzení vlivného novináře Istvána Léka.

Jenže Léko takovou interpretaci schůzky kategoricky popřel. "Randák mi nic nenabízel… to není pravda… nemohl jsem tedy žádné výplatnice odmítnout, protože mi nebyly nabízeny," reagoval Léko.

Ze zveřejněných výplatních lístků Jany Nagyové, nejbližší spolupracovnice premiéra Petra Nečase, vyplývá, že například za leden 2011 inkasovala k základnímu platu mimořádnou odměnu sto tisíc korun, za březen 2011pak dokonce 190 tisíc korun

Jana Nagyová vede ve Strakově akademii Nečasův kabinet, oficiálně se její funkce jmenuje vrchní ředitelka Sekce kabinetu předsedy vlády. Ten má - pro porovnání - měsíční plat bez náhrad 150 400 korun, prezident pak 186 700 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy