Manželka a otec zaplatili za Ratha dvoumilionovou kauci

Radek Nohl Radek Nohl
12. 3. 2013 6:20
O tom, zda by mohl být poslanec propuštěn z vazby, rozhodne soud tento pátek
David Rath.
David Rath. | Foto: Jan Langer

Praha - Rodina poslance Davida Ratha složila v pondělí u soudu dvoumilionovou kauci. Deníku Aktuálně.cz to potvrdil mluvčí Obvodního soudu pro Prahu-východ Jiří Wažik.

"Ano, kauce byla složena," řekl Wažik. Podle informací Aktuálně.cz zaplatili dva miliony korun jeho manželka a otec.

Wažik řekl, že ještě tento týden se bude konat jednání, na kterém se rozhodne, zda by mohl být Rath propuštěn. "Ať to dopadne jakkoliv, rozhodnuto ještě není, protože státní zástupce již podal stížnost," dodal Wažik.

Před tím, než bude moct být případně Rath z vazby propuštěn, tak bude ještě rozhodovat Krajský soud v Praze.

Rathův otec je vážně nemocný

Výši kauce stanovil Obvodní soud pro Prahu-východ v pátek. Žalobce s tím ale nesouhlasil a okamžitě podal proti verdiktu stížnost.

"Stále trváme dál na tom, že důvody pro vazbu neskončily," řekl Aktuálně.cz dozorující státní zástupce Petr Jirát.

Rathův advokát Adam Černý v pátek uvedl, že jedním z důvodů pro rozhodnutí o propuštění politika na kauci bylo i vážné zranění Rathova otce Ratmíra, který si zlomil páteř. "Je nepohyblivý a je odkázán na péči dalších osob," vysvětlil Černý.

Poslanec David Rath píše z vazby, podívejte se na fotky:

Policie má "jen" odposlechy, tvrdí Rath

Ratha a dalších deset spoluobviněných navrhla protikorupční policie obžalovat na začátku března. Podle Jiráta bude žaloba k soudu podána zřejmě na přelomu března a dubna. Rath od začátku vyšetřování vinu odmítá.

David Rath a Kateřina Pancová kontrolují stavební práce na Niederleho pavilonu v kladenské nemocnici. Dnes jsou oba ve vazbě.
David Rath a Kateřina Pancová kontrolují stavební práce na Niederleho pavilonu v kladenské nemocnici. Dnes jsou oba ve vazbě. | Foto: Středočeský kraj

Po třičtvrtěročním šetření podle něj mají policisté jako důkazy "jen" odposlechy. Rath tvrdí, že znalecké posudky, které si policie nechala vypracovat, žádné předražení nedokazují.

"Šlo o ceny obvyklé, na trhu standardní. Zisk firem byl pod úrovní jejich obvyklých zisků a násobně nižší, než měly být údajně úplatky. Tedy všechny firmy by na získání těchto zakázek prodělaly mnoho milionů," napsal Rath před několika dny na svém blogu na Aktuálně.cz.

Podle žalobce si politik řekl dohromady o více než 22 milionů korun, převzal prý přes 16 milionů. Zbytek již nedostal, protože ho policisté mezitím zadrželi. Škoda, kterou Rath a jeho spoluobvinění způsobili, se podle Jiráta pohybuje v desítkách milionů korun.

Měl by být Rath propuštěn z vazby? Staňte se fanouškem mé stránky na Facebooku a své názory pište zde

 

Právě se děje

Další zprávy