Soud: Za smrt fanouška nemůže Blythe, ale ochranka

Domácí ČTK Domácí, ČTK
5. 3. 2013 16:20
Organizátoři a ochranka měli zajistit, aby lidé nelezli během koncertu na pódium
Blythe u soudu.
Blythe u soudu. | Foto: Reuters

Praha - Americký zpěvák Randy Blythe, obviněný kvůli usmrcení fanouška při koncertu v roce 2010 v Praze, byl zproštěn obžaloby. Podle soudu nezranil mladíka úmyslně. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce se proti němu může odvolat.

Soudce Tomáš Kubovec uvedl, že se skutek popsaný obžalobou nestal - Blythe prý mladíka nestrčil dolů z pódia. Státní zástupce navrhoval pro obžalovaného pětiletý trest vězení. Blythe nechtěl se svým advokátem z USA rozsudek komentovat.

"Těžko může být někdo spokojenější víc. Škoda jen, že to trvalo tak dlouho," řekl jeden z jeho českých obhájců Martin Radvan.

Kubovec zdůraznil, že podle soudu je za tragédii trestně zodpovědný organizátor koncertu v klubu Abaton a částečně ochranka, kteří nezajistili bezpečnost na akci. Nechali údajně fanoušky vyskakovat na pódium a chyběla také bezpečnostní zóna před ním. Tragédie by se podle Kubovce nestala, kdyby se dodržely smluvní podmínky.

"Bohužel byla v ČR stále taková smlouva cárem papíru. Byla porušena ujednání o kovových zábranách, kterými se měl vytvořit koridor pro ochranku," řekl po rozsudku.

Závěr jednání se setkal se značným zájmem českých i některých zahraničních médií. Soud sledovalo několik desítek novinářů. Konečné návrhy státního zástupce a obhajoby sledovali v řadách pro veřejnost také rodiče mladíka i Blythovi rodiče, soudní líčení bylo pro všechny příbuzné velmi emotivní. Blythe tragické události při své závěrečné řeči litoval a slíbil, že se bude zasazovat o zlepšení bezpečnosti na vystoupeních.

Soudce vzhledem k osvobozujícímu rozhodnutí odmítl požadavek pozůstalých na odškodnění a odkázal je na občanskoprávní soud.

Rodiče peníze nedostanou

Jejich zmocněnec původně žádal deset milionů korun, dnes ale ve své závěrečné řeči zadostiučinění zmírnil se slovy, že je pro rodinu nepodstatné. Důvodem je prý fakt, že rodičům to život syna stejně nevrátí a s jeho ztrátou se i po dvou letech od tragické události velmi těžko vyrovnávají. Podle zmocněnce také z hlavního líčení vyplývá, že vina nemusí být výhradně jen na Blythovi. Po rozsudku uvedl, že se proti němu nebude odvolávat.

Součástí verdiktu je také vrácení osmimilionové kauce, kterou Blythe loni zaplatil, aby se dostal z vazby poté, co jej policie v Praze zadržela. Žalobce sice uvedl, že proti tomu podá stížnost, podle soudu to ale nemá odkladný účinek a není nutné peníze v této situaci zadržovat na justičním účtu. Blythe může z České republiky odcestovat.

Kauza se týká koncertu metalové kapely Lamb of God v roce 2010. Blythe podle policie shodil z pódia fanouška, který utrpěl vážné poranění hlavy a později na následky zranění v nemocnici zemřel. Blythe již na začátku projednání v únoru připustil, že poté, co se lidé snažili opakovaně dostat na pódium a jeden z nich také údajně hudebníky obtěžoval, do jednoho z fanoušků strčil.

Mladík podle něj spadl do publika, ale pak se zvedal ze země a okolostojící diváci zpěvákovi signalizovali, že fanoušek je v pořádku.

 

Právě se děje

Další zprávy