V kauze miliardového 'letadla' se hlásí desítky klientů

Domácí ČTK Domácí, ČTK
4. 3. 2013 12:06
Podle podnikatele jsou peníze pro klienty na účtu, podle policie jsou účty prázdné
Foto: Vojtěch Marek

Hradec Králové - Desítky poškozených se přihlásily policii v případu podnikatele z Náchodska, který je podezřelý, že od 1700 lidí vylákal za osm let téměř miliardu korun.

Muž sliboval v systému známém jako letadlo zúročení vkladů až 45 procent ročně. Policisté stále prověřují roli jeho čtyřiačtyřicetiletého příbuzného, obviněný dosud nebyl. V pondělí řekla mluvčí královéhradecké policie Ivana Ježková. Vyšetřování celého případu potrvá řádově měsíce.

"Na konci minulého týdne se nám ozvalo několik desítek lidí, kteří se cítí jednáním obviněného poškození, začali jsme s nimi spolupracovat," uvedla mluvčí. Kauzou se zabývají kriminalisté z krajského Odboru hospodářské kriminality v Hradci Králové a jejich kolegové na detašovaném pracovišti odboru v Náchodě.

Podle mluvčí bude vyšetřování s ohledem na rozsah kauzy velmi náročné. "Rozhodně to nebudou týdny, bude to v řádech měsíců," řekla Ježková, která s ohledem na vyšetřování nechtěla uvést, zda obviněný podnikatel s kriminalisty spolupracuje a jak v celé věci vypovídal.

Podle informací médií je obviněným Alexander Dostál, který podnikal nejdříve prostřednictvím firmy Aldona a později Germael SE. Podle svědectví některých klientů vše za časů Aldony fungovalo, po její transformaci na Germael začaly problémy, "které nikdy předtím nebyly a které se přes veškeré ujišťování ze strany obou Dostálů o tom, že se všechno rozjede, pouze stupňovaly", píše klient pod jménem Jiří na webu kurzy.cz.

Podle něj firma fungovala na základě obchodů s deriváty, když se po roce 2008 zhoršily podmínky pro investování, měla podle něj skončit či začít nabízet menší výnos. "Krach firmy je důsledkem toho, že pan Dostál neměl ani odvahu, ani chuť včas skončit. Firma mohla skutečně posledních několik let fungovat tak, že se z vkladů klientů vyplácely výnosy, což je začátek konce pro každého," uvedl diskutující.

Jsou účty prázdné?

Podle některých médií Dostál minulý týden u soudu, který rozhodoval o jeho vazbě, novinářům řekl, že peníze klientů jsou na účtu. Policie tvrdí, že účty jsou prázdné.

Dostálovi klienti teď na webu www.kurzy.cz diskutují o tom, která z těchto varian je pravdivá, a zda se nějakých peněz ještě dočkají.

Jeden z nich na těchto stránkách vyvěsil email od výplatního střediska firmy, kde se mimo jiné píše: "V pondělí uděláme poslední krok a tím bude schůzka s právním zástupcem pana Dostála a předpokládáme,že dostaneme tak zprostředkovaně jasné stanovisko, zda finance existují, nebo byly opravdu zmařeny, popřípadě zda existují aktiva, která by mohla alespoň z části krýt vaše ztráty. Tyto informace Vám předáme s návrhem dalšího postupu."

Problémy s výplatou úroků a vkladů měla podle policie firma od začátku roku 2012, proto oznámila, že klienti získají své peníze ke konci března 2013. Na to se má dle některých informací odvolávat právní zástupce Alexandra Dostála. Podle něj není žádný důvod k jeho zadržení, neboť neuplynula lhůta určená pro vyplacení všech klientů, která byla Dostálem určena do 31. března.

 

Právě se děje

Další zprávy