Žaloba na Klause má 27 podpisů, k podání chybí krůček

Radek Nohl Radek Nohl
26. 2. 2013 18:55
Už pouze stačí, aby žalobu na prezidenta projednalo a schválilo plénum Senátu
Václav Klaus.
Václav Klaus. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Senátoři sesbírali 27 podpisů pod žalobou na prezidenta Václava Klause.

Deníku Aktuálně.cz to potvrdil senátor a předseda ústavně-právního výboru Miroslav Antl.

Odpůrcům novoroční amnestie se tak podařilo získat dodatečný počet hlasů pro dokument, v němž viní Klause z velezrady. K tomu, aby mohla zamířit k Ústavnímu soudu, ji ještě musí projednat Senát na svém zasedání.  

Text žaloby vznikl v expertní skupině složené ze senátorů a právníků poté, co je k tomu vyzval miliardář a protikorupční aktivista Karel Janeček.

Chaos s počtem podpisů

Kvůli počtu podpisů vznikl během dne chaos. Právě Janeček nejdříve v České televizi potvrdil, že potřebný počet podpisů pod žalobu získali. Jenže ostatní senátoři mluvili pouze o tom, že mají hlasů 26.

A jedním z nich byl podle svých slov senátor Miloš Malý. "Sám jsem to počítal a pod žalobou je 26 podpisů," řekl Aktuálně.cz.

Jenže o několik minut později přišel návrh žaloby podepsat i senátor Jan Veleba a ten prohlásil, že byl tím 27., kdo se pod dokument podepsal. Což následně potvrdil i Janečkův tajemník Tomáš Marada.

"Byl jsem v časovém presu, ale o tom, že ji podepíšu, jsem se nerozhodoval dlouho. Já i drtivá většina voličů, kteří za mnou chodí do mé kanceláře, krok prezidenta Klause odsuzují," řekl Aktuálně.cz Veleba.

Chaos s podpisy vznikl kvůli tomu, že senátoři museli podepisovat dva dokumenty - návrh žaloby a text pro svolání mimořádné schůze Senátu - a jeden z nich zapomněl pod druhý text přidat svůj podpis.

Senátor Miroslav Antl pro Aktuálně.cz poté uvedl, že se podaří brzy problém vyřešit a pod oběma dokumenty bude 27 podpisů kolem 18. hodiny. Což se nakonec i stalo.

Klaus v Bratislavě novinářům řekl, že na informace ohledně návrhu ústavní žaloby reagovat nebude. Již dříve ale jakoukoliv kritiku odmítl a minulý týden prohlásil, že by amnestii vyhlásil znovu úplně stejným způsobem.

Veřejné slyšení v Senátu o Klausově amnestii, podívejte se na fotky:

Klaus: Amnestii bych vyhlásil stejně

Podle senátora Miloše Malého se musí ještě žaloba projednat na plénu Senátu. Návrh na podání ústavní žaloby se nejdříve předloží organizačnímu výboru, který posoudí její formální správnost. Pokud je v pořádku, žalobu projedná plénum.

Jednání Senátu o podání ústavní žaloby je pak neveřejné a senátoři hlasují po jménech. Stačit by pak měla většina ze všech hlasů přítomných senátorů, kteří se zasedání zúčastní.

Veřejné slyšení v Senátu, ministr Blažek a šéf žalobců Zeman.
Veřejné slyšení v Senátu, ministr Blažek a šéf žalobců Zeman. | Foto: Ludvík Hradilek

K sesbírání dostatečného počtu podpisů došlo v den, kdy Janeček předal předsedovi Senátu Milanu Štěchovi petici s výzvou k podání žaloby. Podepsalo ji přes 73 tisíc lidí.

K Janečkově iniciativě se přidalo 17 organizací, většinou občanských sdružení, které se shodně domnívají, že vyhlášením amnestie porušil prezident ústavu.

Senát podle žaloby navrhuje Ústavnímu soudu, aby zbavil Klause funkce prezidenta (což už se jistě nestihne) a zároveň mu zamezil znovu kandidovat. Klaus by přišel o plat i padesátitisícovou rentu, na niž má po konci funkčního období nárok.

327 kauz skončí u ledu

Podle nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana zastaví Klausův pardon nejméně 327 kauz. Stopnutí velkých hospodářských kauz se nelíbí žalobcům, podle kterých je v rozporu nejen s ústavou, ale i Listinou lidských práv a svobod.

A to proto, že poškození nyní budou mít kvůli amnestii velmi ztížené šance získat své peníze zpět. Část senátorů chce změnit ústavu tak, aby již prezident v budoucnu nemohl zastavovat trestní stíhání. 

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek ale při veřejném slyšení, které se konalo minulý týden v Senátu, řekl, že amnestie nikomu život nezničila. Blažek si také myslí, že není nutné ústavu měnit.

Co říkáte na amnestii prezidenta? Staňte se fanouškem mé stránky na Facebooku a své názory pište zde

 

Právě se děje

Další zprávy