Metanolový šéf si stěžoval na vazbu, u soudu neuspěl

ČTK ČTK
18. 2. 2013 15:53
Podnikatel Radek Březina je stíhán kvůli metanolové aféře za krácení daní
Radek Březina je spojován s Likérkou Drak.
Radek Březina je spojován s Likérkou Drak. | Foto: Karel Toman

Brno - Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost podnikatele Radka Březiny, který je stíhán za krácení daní. Jeho jméno se v médiích objevovalo hlavně v souvislosti s metanolovou kauzou a Likérkou Drak.

Březina si stěžoval na okolnosti loňského rozhodování o vazbě. Podle ústavních soudců je stížnost zjevně neopodstatněná. ÚS rozhodoval počátkem února bez veřejného jednání, v pondělí usnesení zpřístupnil v internetové databázi.

Březina si stěžoval především na to, že Okresní soud ve Zlíně neumožnil jemu ani jeho obhájci nahlédnout do vyšetřovacího spisu. Nemohl se tak prý účinně bránit argumentům státního zástupce. Podle ÚS postupovali zlínští soudci správně - snažili se chránit důkazní prameny.

Zpřístupnění vyšetřovacího spisu obhajobě by podle ÚS nebylo v daném okamžiku vhodné. "V raném stadiu vyšetřování závažné organizované trestné činnosti by takový postup takřka s jistotou zmařil nebo výrazně ztížil objasnění věci," stojí v usnesení senátu se zpravodajem Janem Musilem.

Březinu média řadí k předním aktérům metylalkoholové kauzy. Hovořilo se o tom, že ovládá Likérku Drak i další podniky, které v případu figurovaly. Je stíhán pro krácení daní, které zřejmě souvisí s obchody s nelegálním alkoholem. Skupina kompliců údajně připravila stát o 200 milionů korun.

Metanolová aféra vypukla loni v září. Kvůli otrávenému alkoholu zemřely čtyři desítky lidí, další mají poškozené zdraví. Policie stíhá kolem 70 lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy