Barták: Jsem rád, že se kauza Tatra dostala k soudu

Domácí Domácí
31. 1. 2013 17:25
Barták byl obviněn z přijímání úplatku, spolu s ním jde k soudu i zbrojař Smrž
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Exministr Martin Barták a jeho přítel, zbrojař Michal Smrž, stanou kvůli úplatkům v kauze Tatra před soudem. Barták je nejvýše postaveným českým politikem, jenž byl obžalován. Za vlády Jana Fischera (2009-2010) totiž působil nejen ve funkci ministra obrany, ale i jako vicepremiér.

Žalobce ve čtvrtek podal ke krajskému soudu v Ostravě obžalobu,  oznámil  dozorující státní zástupce Dušan Táborský.

V kauze je stíhán i šéf automobilky Ronald Adams. Jeho obžaloba by mohla být podána Krajskému soudu v Brně do konce února.

"O podání obžaloby jsem se dozvěděl opět z médií a neznám její obsah. Já sám jsem procesně vyrozuměn nebyl. Přesto jsem rád, že se případ konečně posunul k instituci, která jej, jak pevně věřím, objektivně posoudí," sdělil Barták ČTK prostřednictvím svého mediálního poradce.

Barták se Smržem: Přátelé na dovolené i v byznysu

Policie kvůli armádní zakázce na nákup nákladních automobilů Tatra obvinila Bartáka a Smrže 30. listopadu 2011, exministr se proti obvinění několikrát ohradil.

Barták se Smržem podle vyšetřování požadovali od představitelů Tatry úplatky za vyřešení problémů, které firma měla při dodávce pro českou armádu. Barták chtěl údajně pět milionů dolarů (přes 80 milionů korun). Smrž, který ale nebyl schopen své sliby splnit, podle vyšetřování požadoval nejprve 100 milionů korun. Později podle Táborského slevil na 20 milionů.

Majitel zbrojařské firmy MPI Group Smrž je obžalován z pokusu o podvod. Existuje podezření, že požadoval peníze po vedoucím pracovníkovi obchodní společnosti Tatra pod nepravdivou záminkou, že využije svůj vliv a za uvedené peníze zajistí odstranění obchodních potíží v souvislosti se zakázkou na dodávku aut pro českou armádu.

"Zakázku ale ovlivnit nedokázal a takzvaně se chlubil cizím peřím. Proto byl obviněn z pokusu o podvod," uvedl žalobce.

Byť se obžalovaní znali a dokonce spolu trávili dovolenou, nestanou před soudem jako spolupachatelé. "Nepodařilo se prokázat, že by jednali ve vzájemné dohodě," vysvětlil Táborský.

Barták před spravedlností kličkoval

Barták se bizarním způsobem opakovaně vyhýbal výslechu. Doručoval soudu omluvenky od lékaře, přitom ho široká veřejnost mohla vidět například 18. listopadu na finále Davisova poháru. Nedávno se navíc ukázalo, že omluvenky pocházejí "z dílny" Nemocnice Na Homolce, kde obžalovaný donedávna pracoval.

Už předtím se Martin Barták snažil před vyšetřováním kličkovat. Podal tehdy neúspěšnou ústavní stížnost proti vleklému vyšetřování. Následovala od něj další stížnost, v níž tvrdil, že je stíhán nezákonným způsobem, v kauze chybí důkazy a vytýkaný skutek nevykazuje všechny zákonem požadované znaky trestného činu.

Barták tehdy poukázal i na to, že k údajné žádosti o úplatek došlo ve Spojených státech. Zpochybnil proto místní příslušnost Krajského státního zastupitelství v Ostravě, které kauzu dozoruje. Nelíbilo se mu ani to, že je stíhán spolu se zbrojařem Michalem Smržem. Policie podle Bartáka neprokázala žádné vazby, které by jej se Smržem v kauze Tatry nějak spojovaly.

Ústavní soud však nezjistil žádné závažné chyby při zahájení stíhání ani v následném postupu žalobců.

O co v kauze jde

V kauze jde o dodávku nákladních vozidel za 2,7 miliardy Kč. Případ rozvířil někdejší americký velvyslanec v ČR William Cabaniss. Jako zástupce automobilky Tatra přišel s tvrzením, že v roce 2008 po něm chtěl tehdejší náměstek ministryně obrany Vlasty Parkanové Barták peníze za to, aby Tatra už neměla problémy s armádní zakázkou. Barták obvinění popírá.

Smlouvu na dodávku terénních nákladních vozidel podepsala Tatra s ministerstvem obrany v polovině prosince 2006, kdy ještě Barták na ministerstvu nepůsobil. S Tatrou měla jako subdodavatel autodílů spolupracovat také česká společnost Praga. Tatra s ní ale ukončila spolupráci kvůli údajně nekvalitním dodávkám, což vyvolalo složitý spor.

Barták loni uvedl, že se jako člen vládní delegace 26. února 2008 zúčastnil prezentace výrobků České zbrojovky na střelnici nedaleko Washingtonu. Delegaci v čele s premiérem Mirkem Topolánkem tam prý oslovili zástupci Tatry William Cabaniss a Duncan Sellars. Měli obavy, aby vláda firmě nevypověděla smlouvu.

 

Právě se děje

Další zprávy