Poprvé v Česku: Bulvár trestán za syna Ivety Bartošové

Tomáš Fránek
15. 1. 2013 21:15
Dítě celebrit není samo celebritou a nesmí se mu škodit, rozhodl Nejvyšší soud
Iveta Bartošová.
Iveta Bartošová. | Foto: Korzo

Brno -  Děti celebrit nemají trpět útoky bulváru, mají větší ochranu než jejich rodiče.

V dosud ojedinělém sporu o tom rozhodl Nejvyšší soud. Ten potvrdil, že vydavatelství Bauer Média musí zaplatit 300 tisíc korun Arturovi Štaidlovi, synovi Ivety Bartošové a Ladislava Štaidla. Jde o první definitivní verdikt, který se týká informování o životě dětí celebrit.

Celý spor se vlekl od roku 2010, kdy Iveta Bartošová zažalovala vydavatelství za články, které se objevily v časopise Pestrý svět. Ten označil Artura Štaidla za otesánka a lívanečka, jemuž se kvůli jeho nadváze děti vysmívají. A časopis zveřejnil také Arturovy fotografie.

Snímky z veřejných míst

Bartošová chtěla, aby soud nařídil zákaz publikování článků a zaplatil 1,5 milionu korun jako odškodnění. Městský soud v Praze ale žalobu odmítl.

Podle soudců nebylo prokázáno, že by byly zveřejňovány informace ze soukromí Artura a tloušťka nemůže být považována za zásah do soukromí. Fotografie dítěte navíc byly pořizovány na veřejných místech.

Vrchní soud v Praze ale rozhodl jinak. Podle soudců byl Artur jednoznačně poškozený, vydavatelství mělo zaplatit 300 tisíc korun odškodnění. Jako dítě se totiž Artur nemohl nijak bránit.

"Jeho rodiče jednoznačně patří mezi osoby veřejného zájmu, známé z oblasti hudebního života. Naopak Artur Štaidl, byť je dítětem osob veřejného zájmu, sám takovou osobou není, a nelze proto dopustit, aby jeho osoba byla cíleně využívána, popřípadě zneužívána k dokreslení informací o rodičích a aby o něm byly poskytovány informace, které narušují či ohrožují jeho osobnostní práva," rozhodli soudci.

Vydavatelství se ale ještě obrátilo na Nejvyšší soud. Podle zástupců vydavatelství musí Artur strpět kvůli svým rodičům zvýšený zájem médií, navíc jeho matka často sama bulváru informace poskytovala.

"Nijak jsme nesnížili důstojnost. Článek žalobce nezesměšňuje pro jeho tloušťku, pouze opakuje obecné informace," uvedli zástupci Bauer Média.

Ochrana dětí má přednost

Nejvyšší soud ale argumenty vydavatelství v rozsáhlém odůvodnění zamítl, vydavatelství tak odškodnění zaplatit musí. Soud přitom vyšel i z několika verdiktů jak německých, tak evropských soudů týkající se informování o celebritách.

A bulvár podle soudců nemá právo zasahovat do soukromí dětí slavných rodičů ani v případech, kdy s tím souhlasí jejich rodiče.

"Ochrany požívají i takové snímky nezletilého dítěte „celebrit", které zachycují jeho každodenní a soukromou činnost a na jejichž zveřejnění není dán obecný zájem, a to i když je poskytl jejich zákonný zástupce, vedený pohnutkou přitáhnout pozornost veřejnosti ke své osobě," uvedli soudci ve svém verdiktu.

"Dítě má právo na ochranu před svévolnými zásahy do svého soukromí i tehdy, jsou-li činěny jeho zákonnými zástupci (nositeli rodičovské zodpovědnosti)," dodali soudci.

Podle Nejvyššího soudu byla výše odškodnění správně vyčíslena intenzitou zásahu, šíří společenského ohlasu a také tím, že se jednalo o opakované zásahy, proti nimž se Artur Štaidl nemohl účinně bránit.

"Ochrana dítěte vyžaduje, aby bylo chráněno proti všem zásahům, jedno odkud přicházejí," uvedli soudci Nejvyššího soudu.

 

Právě se děje

Další zprávy