Miliardář Tykač je znovu stíhán kvůli CS Fondům

Domácí ČTK Domácí, ČTK
15. 1. 2013 16:41
Vrchní soud v Praze zamítl jeho stížnost proti obnově řízení
Pavel Tykač.
Pavel Tykač. | Foto: ČTK

Praha - Miliardář a majitel těžařské společnosti Czech Coal Pavel Tykač je znovu trestně stíhaný v kauze vytunelovaných CS Fondů.

Vrchní soud v Praze totiž zamítl jeho stížnost proti obnově řízení v případu.

Řekl to státní zástupce Zdeněk Matula, který případ dozoruje. Pražský městský soud povolil obnovu v dříve zastaveném řízení loni v srpnu. Případ se týká obvinění z podvodu.

Z vytunelovaných CS Fondů zmizela v 90. letech více než miliarda korun.

Vrchní soud rozhodl podle mluvčího Jana Fořta o obnově řízení 7. ledna v neveřejném jednání. "Stížnost byla zamítnuta, z čehož vyplývá pravomocné obnovení řízení," řekl žalobce Matula. Případ se podle něj nyní vrací do fáze po sdělení obvinění, kdy policie začíná vyšetřovat.

Kauzu znovu otevřel loni podnikatel František Bušek, dříve známý pod jménem Chobot. Soud jej vyslechl jako svědka v hlavním líčení se dvěma muži - někdejším úředníkem ministerstva financí a jednatelem firmy, jež se zapojila do obchodů s akciemi fondů.

Bušek tehdy mimo jiné vypověděl, že Tykačovi pomáhal CS Fondy vytunelovat. Oba obviněné soud nakonec osvobodil.

Zastavení stíhání bylo předčasné

Vzhledem k Buškově svědectví pak žádalo státní zastupitelství obnovu řízení v případu Tykače, o čemž rozhodoval Městský soud v Praze a uvedl, že zastavení stíhání žalobcem v roce 2007 bylo ve světle nových informací předčasné.

Výslechy dalších svědků podle něj mohou přinést nové důkazy. Soudy také v minulosti uložily za vytunelování CS Fondů čtyřem lidem nepodmíněné tresty od čtyř do osmi let a podle městského soudu je ve hře varianta, že byli pouze loutkami v rukou někoho jiného.

Bušek hovořil před soudy opakovaně - nehrozí mu totiž trestní stíhání, protože ve vztahu k němu je případ promlčený. Promluvil také při loňském jednání o obnovení Tykačova stíhání. Popisoval svou údajnou roli v zamaskování nelegálních pohybů peněz a to, jak prý Tykač vše organizoval.

Tykač jeho výpověď označil za lživou. Podle advokáta je za Buškovou výpovědí snaha skupiny lidí Tykače zničit.

Dalším svědkem byl muž z Německa, který vypověděl, že se podílel na správě peněz vyvedených z CS Fondů do zahraničí. Také v jeho případě je případný trestný čin promlčený. Tykač ale i jeho označil za nevěrohodného, prý ho nikdy neviděl.

Řekl to při líčení před soudem, který rozhodoval o vině někdejšího úředníka ministerstva financí a jednatele firmy, jež se zapojila do obchodů s akciemi fondů. Oba muži byli osvobozeni.

Tykač: Jsem oběť vydírání

Tykač zakládá údajnou nevěrohodnost svědků na tom, že mají kriminální minulost. Podle soudu ale jejich výpovědi do sebe zapadají, a ačkoliv měli v minulosti problémy se zákonem, neznamená to předem jejich nevěrohodnost.

Rozhodování o obnově řízení se loni týkala také dalších tří lidí, u kterých ji ale soud nepovolil. Jedním z nich je Tykačův kolega, místopředseda představenstva Czech Coal Jan Dienstl.

Zpochybňovaná transakce se odehrála v roce 1997, šlo o převod majetku CS Fondů v hodnotě přes 1,23 miliardy korun. CS Fondy počátkem roku 1997 ovládala prostřednictvím správcovské firmy CS Fond skupina Motoinvest, kterou Tykač vlastnil.

Podezření v minulosti opakovaně popíral a tvrdil, že je obětí vydírání.

Tykačův majetek média odhadují na 30 miliard korun a před zhruba šesti lety získal 40 procent Mostecké uhelné. Druhého největšího producenta hnědého uhlí v ČR (nyní Czech Coal) Tykač definitivně ovládl v roce 2011, za zbývající část zaplatil podle médií zhruba deset miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy