Obchod ČD a Univerzity Karlovy. Stát tratil 445 milionů

Domácí ČTK Domácí, ČTK
10. 1. 2013 15:56
Firma koupila od drah budovy za 200 milionů, univerzitě je prodala dvakrát dráž

Praha - Kriminalisté z protikorupční policie obvinili osm lidí kvůli prodeji budov Českých drah v Praze 1.

Komplex budov koupila v roce 2007 obchodní společnost, která ho později odprodala Univerzitě Karlově (UK), přičemž tento nákup dotovalo ministerstvo školství.

"Podle našich závěrů celková škoda způsobená České republice činí cca 445,5 mil. Kč," sdělil mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Mezi stíhanými jsou čtyři znalci, dva pracovníci UK a dva zástupci obchodní společnosti.

Ministerstvo školství chce počkat na verdikt soudu. UK už jednoho z obviněných přeřadila na jinou práci, druhý prý není zaměstnancem rektorátu.

Podle Ibeheje koupila budovy v Opletalově ulici obchodní společnost od Českých drah (ČD) za 203 milionů korun. Kvůli nepravdivému znaleckému posudku byla jejich cena podhodnocena, čímž ČD přišly zhruba o 73 milionů korun.

Firma do budov podle Ibeheje nic neinvestovala, přesto je v roce 2010 prodala za 402,5 milionů korun Karlově univerzitě. Nákup objektu dotovalo ministerstvo školství 372 miliony korun.

Rektor UK: budeme chtít náhradu škody

"Pokud by se skutečně prokázalo, že ze strany znalců došlo k vypracování nepravdivých znaleckých posudků, na základě kterých UK požádala ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a ministerstvo financí o nákup objektů, bude UK všemi právními prostředky od těchto znalců požadovat plnou náhradu škody," řekl rektor univerzity Václav Hampl.

"Co se případného požadavku na vrácení vynaložených finančních prostředků do státního rozpočtu týče, to bude záležet na rozhodnutí soudu a bude o tom rozhodovat příslušný finanční úřad," komentoval případ mluvčí ministerstva školství Marek Zeman.

Upozornil zároveň, že prodej prověřoval i Nejvyšší kontrolní úřad, který neshledal v postupu ministerstva žádná pochybení.

Znalci jsou obviněni z nepravdivých znaleckých posudků a křivé výpovědi, pracovníci UK a zástupci firmy z podvodu. Tři osoby jsou navíc stíhány z trestného činu legalizace výnosů z trestné činnosti.

"Trestní stíhání všech obviněných je vedeno na svobodě," dodal Ibehej.

 

Právě se děje

Další zprávy