Exšéf NKÚ Dohnal žaluje sněmovnu, chce zpátky pokutu

ČTK ČTK
8. 1. 2013 23:13
Za to, že nevydal podklady k auditu NKÚ, musel zaplatit 50 000 Kč, teď je chce zpět
František Dohnal.
František Dohnal. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Bývalý prezident Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) František Dohnal podal dvě žaloby na Poslaneckou sněmovnu.

Domáhá se vrácení pokuty 50 000 korun, kterou musel v minulosti zaplatit za to, že odmítl vydat kontrolnímu orgánu sněmovny podklady umožňující audit hospodaření NKÚ.

V úterý to řekl Dohnalův advokát Václav Vlk. Soud později rozhodnutí dolní komory Parlamentu o uložení pokuty zrušil a věc jí vrátil k novému projednání.

Podle Vlka však sněmovna kromě nevrácení peněz nestihla ani znovu rozhodnout v zákonné třicetidenní lhůtě, a proto podal advokát k pražskému městskému soudu i druhou žalobu na ochranu proti nečinnosti správního orgánu.

"Když to rozhodnou dodatečně, tak už tu žalobu prohrají. Teď už to nemůžou vyhrát," řekl Vlk.

Jednat se bude už v lednu

Ve sněmovně se záležitostí zabývá podle předsedkyně dolní komory Miroslavy Němcové (ODS) právní oddělení. Více informací zatím Němcová nemá.

"Pokud sněmovna nekonala ve stanovené lhůtě, tak je to bohužel chyba sněmovny, správní řád platí pro všechny," připustila místopředsedkyně kontrolního výboru Zdeňka Horníková (ODS).

Bývalý předseda kontrolního výboru Vladimír Koníček (KSČM) řekl, že výbor by se mohl situací zabývat už na své lednové schůzi.

"Pokud se případ z roku 2009 stane záležitostí tohoto volebního období, tak pokud budu pověřen jej řešit, budu postupovat podle trestního zákona a trestního řádu, nikoli podle přestupkového zákona," řekl nynější šéf kontrolního výboru Vojtěch Filip (KSČM).

Exšéf NKÚ dostal ke konci roku 2010 oznámení o tom, že kontrolní výbor Poslanecké sněmovny zahájil prověrku hospodaření úřadu s majetkem státu za roky 2005 až 2010.

Poslanci ho zároveň požádali o součinnost při auditu a o předložení dokumentů, které byly podle nich pro jejich práci nutné. Dohnal požadavek odmítl, přestože již za stejné jednání dostal dříve od sněmovny padesátitisícovou pokutu.

Dohnal byl za opakovanou neochotu vydat materiály potrestán i soudy osmiměsíčním trestem vězení podmíněně odloženým na zkušební dobu 18 měsíců.

Kvůli pravomocnému verdiktu musel odejít z čela úřadu. Podle soudů tím, že odmítl spolupracovat, poškodil právo ČR na kontrolu hospodaření s majetkem státu, a zneužil tak pravomoc úřední osoby.

Dohnal: jsem nevinný

Někdejší prezident NKÚ se však stále cítí nevinný. Již dříve na svou obranu uváděl, že by prověrka narušila nezávislost úřadu, který by tak nebyl dostatečně chráněn před politickými vlivy. Kontrolní výbor nepovažoval za nestranný, prověrka prý měla politický podtext.

Na Dohnalův případ se ale podle Vlka vztahuje prezidentská amnestie, kterou na Nový rok vyhlásil prezident Václav Klaus. Na bývalého šéfa NKÚ se tedy hledí, jako by nebyl odsouzen.

Soudy však řeší i další z Dohnalových kauz. Obvodní soud pro Prahu 7 jej již třikrát zprostil obžaloby kvůli využívání údajně nepřiměřeně luxusních bytů za peníze státu. Naposledy tak učinil loni v listopadu.

Případem se ale bude opět zabývat pražský městský soud, státní zástupce se proti verdiktu odvolal.

 

Právě se děje

Další zprávy