Estébáci bez trestu. Případ stopnul komunistický soudce

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
5. 1. 2013 8:51
Soudce, který označil kauzu disidenta Placáka za promlčenou, soudil už za totality
Disident Petr Placák
Disident Petr Placák | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Už více než dvacet let trvá boj disidenta Petra Placáka o potrestání tří příslušníků StB, kteří ho v červnu roku 1989 unesli a zbili.

Teď se ale zdá, že za incident z doby totality nikdo nést odpovědnost nebude. Obvodní soud sice obžalované odsoudil, podle městského soudu je ale případ promlčený.

Soudce Jaroslav Cihlář, který o případu rozhodl v neveřejném jednání, přitom soudil už za minulého režimu. Od roku 1983 působil na Obvodním soudu Prahy 8, po revoluci přešel na městský soud.

"Je to zcela absurdní a odpovídala tomu i atmosféra u soudu. Soudce se choval arogantně, vybral nejmenší možnou místnost, do které si lidé nevešli, a vykazoval je na chodbu. Přesně tak se to dělalo před rokem 1989," komentoval to Placák.

Předseda soudu Jan Sváček žádný konflikt zájmů nevidí. "Pokládám to za zcela standardní. Pan Cihlář prošel v roce 1990 prověrkou," konstatoval.

Sám Cihlář s deníkem Aktuálně.cz komunikoval pouze přes tiskovou mluvčí. K podrobnostem se nechce vyjadřovat, účastníci řízení totiž ještě neobdrželi rozhodnutí.

Placák podal trestní oznámení na příslušníky StB celkem třikrát. První těsně po napadení, druhé krátce po revoluci. Obě však podle něj vyzněla do ztracena. "Byl jsem ukrácen na právu na spravedlivý proces. Vyšetřování v 90. letech se táhlo, aniž by někam vedlo," zlobí se Placák.

Třetí oznámení padlo v roce 2007 a v loňském roce případ začal projednávat Obvodní soud pro Prahu 7. V květnu poslal Antonína Prchala na rok a půl do vězení, Ladislava Irovského na rok. Petr Vrbický dostal dvouletý podmíněný trest.

Pak se ale případ dostal před odvolací soud k soudci Cihlářovi. A tady se začal zamotávat. Soudce nejdříve svolal veřejné zasedání, ale nevyrozuměl o něm poškozeného Placáka ani jeho právníka.

Původní rozsudek poslal estébáky do vězení, podívejte se:

Cihlář proto jednání odročil, nový termín nicméně stanovil tak brzo, že předvolání tentokrát nedostali obžalovaní. A soudce se rozhodl, že rozsudek vynese neveřejně.

"Nechápu to, jde o veřejnou věc číslo jedna," myslí si Placák. Jeho případ je pravděpodobně jedním z posledních zločinů z éry totality, který mohl být potrestán.

Ačkoli Cihlář případ rozhodl už na konci října, Placák o ničem nevěděl ještě po Novém roce. Že byla věc uzavřena, se dozvěděl až díky informacím, které přinesly Lidové noviny. Na doručení rozhodnutí stále čeká.

Soudci totiž trvalo téměř dva měsíce, než vypracoval rozhodnutí a poslal ho zpět obvodnímu soudu. "Rozhodnutí bylo zpracováno v prodloužené lhůtě. Lhůta byla prodloužena proto, že bylo potřeba se dostatečně detailně vypořádat se složitou právní otázkou," vzkázal Cihlář po mluvčí soudu Martině Lhotákové.

Placák: Nevzdám to

Placák ale nehodlá svůj případ vzdát a bude usilovat o to, aby se dostal k Nejvyššímu, případně i k Ústavnímu soudu. "Je podivné, když jeden soud konstatuje, že věc promlčená není, a druhý vzápětí řekne, že je," myslí si Placák.

"My jsme se touto otázkou zabývali a státní zástupce i soudce se domnívali, že k promlčení nedošlo. Odvolací soud měl jiný názor," uvedl místopředseda soudu v Praze 7 Roman Podlešák.

Podle Placákova právního zástupce Petra Makovce za různými rozsudky může být odlišný přístup k tomu, zda došlo k závažné škodě. Takové případy totiž promlčet nelze. "Dle mého názoru městský soud nezhodnotil zcela správně, zda zde došlo k závažnému následku. Promlčeno by to být nemělo," uvedl Makovec.

Muži podle obžaloby tehdy pětadvacetiletého Placáka unesli, když v červnu 1989 spolu s dalšími zhruba 30 lidmi protestoval proti kácení stromů v pražské Stromovce.

Čtyři příslušníci StB ho odvedli do auta a odvezli do lesů poblíž Křivoklátu na Rakovnicku. Placák již dříve u soudu popsal, že tři z nich jej začali mlátit. Údajně dostal několik ran do břicha i kopanců do hlavy. Následně mu muži vzali doklady a nechali ho v lese. Jeden z tehdejších údajných únosců už zemřel.

 

Právě se děje

Další zprávy