Lessy dostal podmínku 8 měsíců, amnestie se ho netýká

Domácí Domácí
4. 1. 2013 15:12
Trest je podmíněně odložený na 18 měsíců, Lessy se proti verdiktu na místě odvolal
Petr Lessy.
Petr Lessy. | Foto: Policie ČR

Praha - Obvodní soud pro Prahu 7 uložil bývalému policejnímu prezidentovi Petru Lessymu za pomluvu jiných vysokých policejních důstojníků a zneužití pravomoci úřední osoby osmiměsíční trest podmíněně odložený na 18 měsíců.

Soud vinu Lessyho uznal v neveřejném zasedání v polovině prosince a vydal trestní příkaz, žalobce rozhodnutí s výší trestu obdržel teprve ve čtvrtek.

Protože šlo o nepravomocný výrok soudu, amnestie prezidenta Václava Klause se na tento případ nevztahuje.

"Soudce rozhodl od stolu, pan Lessy s tím nesouhlasil a podal odpor, takže se rozsudek automaticky zrušil," řekl Aktuálně.cz Lessyho obhájce Tomáš Sokol.

Nyní tak bude probíhat v kauze bývalého šéfa policie hlavní líčení. Kdy to bude, ale podle mluvčího soudu Romana Podlešáka ještě není jasné. "Já se k dalšímu postupu zatím vyjadřovat nebudu," uvedl žalobce Michal Muravský.

Lessy podle inspekce předal předloni v září své mluvčí dokumenty očerňující náměstka zlínské krajské policie Jaroslava Vaňka s tím, aby je předala vybranému novináři.

V deníku Právo pak uvedl, že jeden z obviněných údajných členů brněnského policejního gangu Rudolf Setvák zametal v minulosti jako pracovník inspekce oznámení na tehdejšího náměstka ředitele brněnské policie Vaňka. Řekl také, že o všem věděl i Vaňkův nadřízený Bedřich Koutný.

Podle inspekce Lessy vědomě poskytl nepravdivé informace, které navíc získal v souvislosti s výkonem své funkce.

Měl být v Ostravě

Bývalý šéf policie se hájí tím, že v den, kdy měl spáchat trestný čin, byl v Ostravě vyzvednout z nemocnice syna. Proto prý nemohl nikomu žádné dokumenty předat.

Již dříve také uvedl, že jeho stíhání bylo jedinou cestou, jak se zbavit nepohodlného policejního prezidenta.

Lessy se brání také proti své výpovědi od policie. Podal proto proti rozhodnutí ministra vnitra Jana Kubiceho žalobu k soudu. Lessyho advokát Václav Láska se domnívá, že Kubiceho verdikt je nezákonný, a žádá soud o jeho zrušení.

Nelíbí se mu například to, že ministr neprovedl vlastní šetření před Lessyho propuštěním, jak mu stanoví zákon. Také podle dřívějšího vyjádření odborářů z Unie bezpečnostních složek nemusel Kubice Lessyho vyhodit, ale mohl jej postavit mimo službu. 

 

Právě se děje

Další zprávy