'Pirátovi D1' Trpišovskému hrozilo 12 let, má podmínku

ČTK ČTK
5. 12. 2012 17:18
Aleš Trpišovský dostal trest za agresivní jízdu a ohrožování pomalejších řidičů na D1
Aleš Trpišovský.
Aleš Trpišovský. | Foto: Jan Langer

Praha - Pražský vrchní soud potvrdil Aleši Trpišovskému dvouletý trest vězení podmíněně odložený na čtyři roky za agresivní jízdu a ohrožování pomalejších řidičů na dálnici D1. Zakázal mu také na sedm let řídit.

Proti červnovému rozsudku středočeského krajského soudu se odvolali Trpišovský i státní zástupce, vrchní soud ale ve středu obě odvolání zamítl. Středeční verdikt je pravomocný, obhájce Trpišovského Michal Pacovský však zváží, zda nepodá dovolání k Nevyššímu soudu.

Obžaloba čtyřiačtyřicetiletého podnikatele vinila ze dvou skutků z 29. prosince 2010. Trpišovský podle spisu nejprve na 13. kilometru dálnice D1 ve směru na Brno předjel vysokou rychlostí pomalejší auto zprava, zařadil se před něj a prudce zabrzdil. O něco později na 30. kilometru provedl stejný manévr, auto za ním však nestačilo zastavit a havarovalo.

Podle předsedy trestního senátu Jiřího Lněničky soud uvěřil svědkům, kteří o úmyslném agresivním způsobu jízdy Trpišovského vypovídali, protože nebyl zjištěn žádný důkaz o jejich nevěrohodnosti. "Navíc výpovědi svědků odpovídají i záznamům z GPS, kdy rychlost vozidla byla pouhých 15 kilometrů, pak byla zase 184 kilometrů v hodině," dodal soudce.

Trpišovský ale ve středu u soudu jakýkoli úmysl někoho "vybrzdit" stejně jako v minulosti popřel a žádal zproštění obžaloby. "Nebudu tady říkat lítostivá slova. Tohle všechno mi zničilo život. Neudělal jsem to, z čeho jsem obviněn," řekl.

Trpišovskému hrozilo až 12 let vězení

Odvolací soud se ztotožnil i s právní kvalifikací, kterou použil krajský soud. Trpišovskému podle obžaloby hrozilo za pokus o těžké ublížení na zdraví až dvanáctileté vězení. Soud ale použil mírnější právní kvalifikaci. Za pokus o přečin ublížení na zdraví tak Trpišovskému hrozily maximálně tři roky vězení.

Lněnička to odůvodnil tím, že jednání Trpišovského nebylo zdaleka tak škodlivé a nebezpečné jako obdobný případ Luboše Laciny. Ten byl odsouzen k pěti letům vězení za vytlačení pomalejšího auta mimo dálnici D1 a potrestán právě za pokus těžké újmy na zdraví. "

Nedošlo zde k bočnímu vytlačování ve velké rychlosti, ale pouze k takzvanému vybržďování, tedy snaze k náhlému omezení rychlosti," řekl soudce. Podle něho sice v tomto případě mohlo dojít ke kolizi, vyloučil ale možnost způsobení těžké újmy osádce vozu.

Ve vytlačovaném autě byl dvouměsíční kojenec

S tím však nesouhlasí státní zástupce Zdeněk Topinka, který stejně jako advokát Trpišovského zvažuje podání dovolání.

"Jednání Trpišovského považuji za obdobné jednání Laciny, který se také dopustil úmyslného činu. Ty následky tady mohly být velmi vážné," upozornil žalobce.

Ten pro Trpišovského požadoval pětiletý trest vězení a desetiletý zákaz řízení. Podle znalce totiž mohlo dvouměsíční dítě, které bylo v při kolizi v autě, utrpět vážná zranění, dodal žalobce.

 

Právě se děje

Další zprávy