Soud: Protest proti potratům rozpustilo město oprávněně

ČTK ČTK
16. 11. 2012 10:27
Transparenty či panely nesmí vzbuzovat pohoršení a šokovat děti, řekl soud
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Brno - Pořadatelé demonstrací a shromáždění v blízkosti škol musejí dbát na to, aby jejich transparenty či panely nevzbuzovaly pohoršení a nešokovaly děti.

Vyplývá to z rozsudku, jímž Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl stížnost sdružení Stop genocidě.

Soud tak potvrdil, že neratovická radnice v roce 2010 oprávněně rozpustila shromáždění protipotratových aktivistů.

Důvodem pro ukončení neratovické akce byly panely s naturalistickými záběry lidských zárodků vyňatých při potratu z těla ženy. Panely srovnávaly potraty s následky válek, genocid a pogromů.

"Shromáždění se zcela programově a cíleně konalo před víceletým gymnáziem, které navštěvují žáci od 11 let věku. Tyto děti byly konfrontovány se šokujícími a drastickými fotografiemi, jimž se prakticky neměly možnost vyhnout," stojí v rozsudku senátu s předsedkyní Miluší Doškovou.

Sdružení v kasační stížnosti poukazovalo na to, že akce měla pouze vyvolat diskusi o celospolečensky ožehavé otázce a dát podnět ke změně potratové legislativy. Aktivisté se odvolávali na shromažďovací právo a svobodu projevu.

NSS připustil, že samotná provokativní nebo pozornost poutající forma shromáždění nemůže být důvodem k rozpuštění akce. Protest ale nesmí zasáhnout do práv dalších osob, což se v daném případě stalo.

Děti panely rozrušily

Některé děti panely rozrušily a znepokojily, což vyplynulo z jejich výpovědí.

"Takto malé děti jsou přitom o poznání zranitelnější a ovlivnitelnější nežli jiné složky populace. A právě do práv těchto dětí, jakož i do práv jejich rodičů, bylo formou shromáždění, kterou stěžovatel zvolil, zasaženo," rozhodli soudci.

Cílem občanského sdružení Stop genocidě je obnova legislativní ochrany lidského života od početí do přirozené smrti. Ve své činnosti se sdružení zaměřuje výrazně na mládež a pořádá veřejné akce.

Sdružení uvádí, že zobrazení potratu je nevyhnutelné pro objasnění jeho významu. "Když se pokoušíme popsat hrůzu usmrcení dítěte před narozením, slova selhávají," stojí na webu sdružení.

 

Právě se děje

Další zprávy