Vlivný zlínský politik dostal za korupci 2 roky vězení

Domácí ČTK Domácí, ČTK
13. 11. 2012 12:06
Podezřelé obchody, služební cesty do exotických zemí, korupce. To je vizitka Martina Janečky
Odsouzený zlínský zastupitel Martin Janečka
Odsouzený zlínský zastupitel Martin Janečka | Foto: Město Zlín

Zlín/Brno - Brněnský krajský soud v úterním odvolacím řízení zpřísnil tresty pro bývalého náměstka primátorky Zlína Martina Janečku (dříve ČSSD) a jeho společníky. Janečka dostal za podplácení dvouletý trest vězení ve věznici s dozorem, musí také zaplatit 400 000 korun pokuty.

Dvouletý trest vězení a pokuty dostali i jeho komplicové Radek Dvořák, právník Janečkovy firmy Square Transaction, a Dalibor Kučera, exmístopředseda Fotbalové asociace ČR. Původně byli odsouzení podmíněně, nepodmíněné tresty navrhovala státní zástupkyně Barbora Vrzalová. Všichni odsouzení v úterý ve svých vyjádřeních před soudem vinu odmítli.

Trojice se už proti rozsudku nemohou odvolat, mohou podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

Odsouzení chtěli loni v červnu podplatit insolvenčního správce věřitelské firmy Arching Group Petra Dokládala, který vymáhal po Janečkově společnosti Square Transaction dluh 30 milionů korun.  Firma se ho prostřednictvím svého advokáta snažila uplatit 750 000 korunami výměnou za snížení dluhu na šest milionů.

Insolvenční správce pokus o uplácení oznámil, následné předání peněz a dohoda o snížení dluhu se uskutečnily už pod dozorem policie. Ta údajně hned na místě zatkla právníka Radka Dvořáka.

Z vyšetřování vyplynulo, že právník Dvořák jednal podle pokynů svých zaměstnavatelů, tedy Janečky jako předsedy představenstva a místopředsedy představenstva Kučery. "Nikoho jsem nenaváděl k tomu, aby poskytl úplatek. V žádném případě jsem se ničeho takového nezúčastnil," řekl v úterý u soudu Janečka.

Prvoinstanční soud odsoudil trojici v červnu, všichni dostali podmínky a pokuty. Odsouzení vinu odmítli a na místě se odvolali. Podle úterního vyjádření státní zástupkyně Vrzalové však byla všechna tři podaná odvolání nedůvodná. Obhájci odsouzených během líčení namítali, že nařízené odposlechy byly nezákonné. Navíc prý neexistuje důkaz, který by svědčil o jejich vině. Soud se s námitkami podle soudkyně Bartošové vypořádal.

Odsouzený je stále zastupitelem Zlína

Janečka v souvislosti s kauzou sice pozastavil své členství v ČSSD, v zastupitelstvu Zlína působí nadále. Vedení radnice jej k odstoupení opakovaně vyzývalo, Janečka vždy reagoval s tím, že k tomu není důvod a cítí se nevinný. Zlínský primátor Miroslav Adámek (TOP 09/STAN) v úterý  řekl, že zastupitelstvu předloží návrh, kterým by Janečkův mandát zanikl.

"Podle zákona o volbách do zastupitelstev obcí zaniká mandát člena zastupitelstva obce, vysloví-li to příslušné zastupitelstvo z důvodu pravomocného rozhodnutí soudu, kterým byl člen zastupitelstva odsouzen k nepodmíněnému trestu odnětí svobody," uvedl Adámek. "Ostatně, pokud by mandát pana Janečky neukončilo naše zastupitelstvo, učinil by tak v souladu se zákonem ředitel krajského úřadu," poznamenal primátor.

Janečka: Podezřelé obchody, služební cesty do exotických zemí

Martin Janečka (dříve ČSSD) je kontroverzní  a vlivnou postavou zlínské politiky, od roku 1998 působí ve zlínském zastupitelstvu, od roku 2002 do roku 2010 byl uvolněným prvním náměstkem primátora, působil také jako prezident zlínského hokejového klubu.

Opoziční zastupitelé již dlouhou dobu poukazovali na jeho podezřelé obchody. Několikrát neúspěšně žádali jeho rezignaci s odůvodněním, že poškozuje dobré jméno zastupitelstva  - loni v září, když policie obvinila právníka jeho firmy, letos v únoru, když obvinila i Janečku.

"Mám čistý trestní a lustrační rejstřík, nikdy jsem nebyl trestán a zřejmě nikdy nebudu," sebevědomě prohlásil v letos v únoru Janečka. Přerušil ovšem členství v ČSSD, údajně nechtěl ve volebním roce poškozovat jméno sociální demokracie. Nicméně neztrácel její podporu.

Koalice kritizuje Janečku dlouhodobě. Loni jej například vyzvala, aby zdůvodnil význam svých služebních cest do zahraničí, například do Spojených arabských emirátů, Číny nebo USA. Janečka doposud žádné vysvětlení koalici neposkytl.

Koalice chtěla také prověřit některé převody majetků, které skončily v majetku firem Janečky, například jak přišel k pozemku ke stavbě svého domu nebo k domu na náměstí.

Janečku dlouhodobě nekritizují jen politici, ale také občané Zlína. Na sociálních sítích o něm mluví jako o "Mr 10 %". Kvůli údajným výhružkám z jeijch strany na ně zastupitel podal před dvěma lety trestní oznámení.

 

Právě se děje

Další zprávy