Soud zahájil insolvenční řízení s ČSSD

ČTK ČTK
30. 10. 2012 15:18
Právník Zdeněk Altner se v něm domáhá zaplacení 176 milionů korun jako náhradu škody
Zdeněk Altner.
Zdeněk Altner. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Městský soud v Praze v úterý v poledne zahájil insolvenční řízení s Českou stranou sociálně demokratickou. Právník Zdeněk Altner se v něm domáhá zaplacení údajného dluhu, který včetně jistiny i úroků přesahuje 250 milionů korun.

Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Altner se už více než deset let soudí s ČSSD o odměnu za úspěšné zastupování strany ve sporu o Lidový dům.

"Pro nás je to nová informace," reagoval ve sněmovně šéf poslaneckého klubu strany Jeroným Tejc. Připomněl, že spor se s ČSSD táhne od doby předsedy Miloše Zemana. "Stále není nic rozhodnuto a já jsem přesvědčen, že to řízení bude zastaveno, že jde jen o formalitu," řekl Tejc s tím, že je potřeba ještě počkat na stanovisko právníků.

Spor advokáta s politickou stranou se mimo jiné točí kolem společnosti Cíl, kterou ČSSD vlastní a kterou strana podle Altnera v minulosti využila k získání peněz na svou volební kampaň.

Altner v návrhu uvedl, že za pohledávku, která je nesporně po lhůtě splatnosti, považuje částku, o niž rozhodl soud v roce 2004. S přisouzeným příslušenstvím od roku 2000 přesahuje podle Altnera 250 milionů korun.

ČSSD má podle Altnera také další věřitele jako švýcarskou společnost H-Holding, pražskou společnost Alba či členy družstva Fio, družstevní záložny.

Altner již v minulosti podal desítky žalob a stížností. Předloni například podal návrh Obvodnímu soudu pro Prahu 1, aby předběžným opatřením obstavil majetek ČSSD, společnosti Cíl a také majetek expředsedy Jiřího Paroubka.

Vleklé spory, již od roku 2000

Altner se už více než deset let soudí s ČSSD o odměnu za úspěšné zastupování strany ve sporu o Lidový dům. Miliardové částky zatím Altner nevysoudil. Pokusil se ČSSD poslat do konkurzu. Podal řadu žalob a desítky neúspěšných ústavních stížností.

Právník v roce 2000 vyhrál pro ČSSD závěrečný spor se státem o Lidový dům v pražské Hybernské ulici. Tvrdí, že se honorář postupem času s úroky a sankcemi vyšplhal do astronomické výše několika desítek miliard. Sociální demokraté označují jeho nároky za absurdní.

Na Zdeňka Altnera podali sociální demokraté v minulosti žalobu. Podle ní měl v letech 2005 až 2007 veřejně v Česku i v zahraničí činnost strany charakterizovat jako kriminální.

Hovořil například o tom, že se jej prý sociální demokraté pokoušeli dostat do vězení, vydírali jej, stranu spojoval s korupcí nebo se snahou ovlivňovat státní orgány, aby konaly ve prospěch vedení ČSSD. V jednom ze svých vyjádření podle žaloby uvedl, že by sociální demokraté byli ochotni přikročit i k fyzické likvidaci.

Soudkyně Irena Karpíšková žalobě sociálních demokratů na ochranu dobré pověsti v květnu 2009 částečně vyhověla a uložila Altnerovi, aby se straně omluvil dopisem zaslaným tehdejšímu předsedovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi. 

 

Právě se děje

Další zprávy