Soud napadl prodej pozemků: Nakupoval Klausův poradce

Pavel Baroch
1. 9. 2012 20:00
Starosta Prášil na Šumavě prý neoprávněně prodal pozemky pravníkovi Miroslavu Zámiškovi
Rozestavěný relaxační pavilon Miroslava Zámišky zatím nedostal pravoplatné stavební povolení.
Rozestavěný relaxační pavilon Miroslava Zámišky zatím nedostal pravoplatné stavební povolení. | Foto: Archiv

Prášily - Okresní soud v Klatovech rozhodl, že Mojmír Kabát starší, někdejší starosta šumavských Prášil prodal před dvěma lety neoprávněně pozemky v obci pražskému právníkovi Miroslavu Zámiškovi.

Exstarostu za to zatím nepravomocně odsoudil na šestiměsíční podmíněný trest s ročním odkladem.

Zámiška není jen tak obyčejný pražský podnikatel. Před lety figuroval na seznamu členů Konzultativního právnického sboru prezidenta Václava Klause.

Podle soudu ale exstarosta Kabát prodal parcely bez vědomí a souhlasu zastupitelstva a obecní pokladnu připravil o stovky tisíc korun. Kabát totiž pozemky prodal po koruně za metr čtvereční, takže za zhruba 2 tisíce metrů dostaly Prášily dvě tisícovky.

Někdejší starosta i podnikatel Zámiška se u soudu hájili, že postupovali v zájmu obce, že zastupitelstvo o obchodu vědělo a že cílem akce bylo pomoci mladým získat nové bydlení. Zámiška na "obecních" parcelách staví apartmánové byty.

Chystá se druhý soud o pozemky

Transakci mezi Kabátem a Zámiškou napadla trestním oznámením na konci roku 2010 skupina občanů, které dal nyní klatovský soud za pravdu.

Následovat by teď měl další soud, jehož prostřednictvím se tato skupina snaží získat prodané pozemky zpět. K žalobě hodlá přistoupit i prášilská radnice.

"Chceme, aby se pozemky vrátily obci," řekl Aktuálně.cz Ivan Adam, jeden ze skupiny občanů, který na transakci podal trestní oznámení.

Jak mělo relaxační centrum vypadat podle projektu a jaká je realita.
Jak mělo relaxační centrum vypadat podle projektu a jaká je realita. | Foto: Ivan Adam

"V občansko-právním sporu chceme rovněž žalobu rozšířit i na pana Zámišku," dodal Adam, který u klatovského soudu vystupoval jako svědek.

Přifouknuté relaxační centrum

Zámiška figuruje ještě v jedné prášilské kauze. Kromě apartmánových bytů staví v této šumavské obci relaxační centrum. Jenže před několika lety se ukázalo, že Zámiška budovu oproti schválenému projektu značně "přifoukl".

Několik let proto stavba stojí a Zámiška se snaží získat dodatečné povolení. Málem se mu to podařilo, kdyby znovu nezasáhl Ivan Adam, respektive sdružení Vlídné vidiny.

Aby mohl Zámiška získat povolení pro dodatečné rozšíření relaxačního centra, potřeboval i souhlas Správy Národního parku Šumava. Jenže to odpovědní pracovníci parku odmítali.

Bránili černým stavbám a dostali vyhazov

Zlom nastal loni na podzim, kdy tehdejší ředitel parku Jan Stráský propustil čtrnáct svých podřízených včetně náměstka Tomáše Hlavatého a jeho blízké spolupracovnice Elišky Priharové. Právě oni odmítali relaxační centrum v Prášilech, ale i další černé stavby jinde na Šumavě posvětit.

Ačkoli Stráský odmítal, že by vyhazov souvisel právě s černými stavbami a jediným důvodem podle něho byla nutnost razantních úspor, krátce po nuceném odchodu obou zaměstnanců šumavský park Zámiškovi vyhověl. Poté vydal příslušné povolení i stavební úřad v Sušici.

Jenže do kauzy se vložilo zmiňované sdružení Vlídné vidiny, které se proti oběma rozhodnutím odvolalo. A úspěšně. Letos na jaře napřed českobudějovické pracoviště ministerstva životního prostředí zrušilo povolení šumavského parku a teď krajský úřad vrátil případ stavebnímu úřadu v Sušici k novému posouzení.

Nedostižný Zámiška

Redakce Aktuálně.cz se snažila, aby se k oběma kauzám - prodeji pozemků i stavbě relaxačního centra - vyjádřil i advokát Miroslav Zámiška, ale podle jeho sekretářky byl buď zaneprázdněn, nebo mimo kancelář. A číslo jeho mobilu odmítla poskytnout.

Aktuálně.cz se tak Zámišky nemohlo zeptat ani na to, jestli si ho prezident Klaus ještě zve na konzultace.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Prodej pozemků ve vašem regionu.

 

Právě se děje

Další zprávy