Knetig na ministerstvu zákon neporušil, rozhodl soud

Tereza Krobová Pavel Baroch, Tereza Krobová
28. 8. 2012 16:22
Žalobce bývalého poradce exministra životního prostředí Drobila vinil z úplatkářství
Martin Knetig u soudu.
Martin Knetig u soudu. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Martin Knetig, bývalý poradce exministra životního prostředí Pavla Drobila, byl zproštěn obžaloby z nepřímého uplácení.

O případu během jednodenního líčení rozhodl Obvodní soud pro Prahu 1.

Státní zástupce Jan Maršál, který pro Knetiga požadoval podmínku, se na místě odvolal.

Knetig, který se v úterý rozhodl nevypovídat, podle obžaloby požadoval v roce 2010 po pracovníkovi banky úplatek v souvislosti s rozhodováním o ukládání volných peněz Státního fondu životního prostředí (SFŽP) v bankách. To se ale podle soudu nepodařilo prokázat.

Případ se k soudu dostal až na třetí pokus. Obvodní soud pro Prahu 1 sice jeho stíhání dvakrát zastavil, odvolací senát však jeho rozhodnutí pokaždé zrušil.

Peníze pro stranu

Bývalý poradce údajně sháněl "černé" peníze pro ODS. V říjnu 2010 podle policejního spisu nabídl členovi představenstva Komerční banky, aby sponzoroval ODS.

Za to mu prý sliboval, že zajistí uložení peněz SFŽP na účet banky. Podle tajných nahrávek, které pořídil odvolaný šéf SFŽP Libor Michálek, Knetig na Michálka tlačil, aby svěřil miliardovou zakázku na výběr banky zvolenému finančnímu poradci. 

Michálek Drobila na údajnou korupci upozornil v prosinci 2010. Ten ho údajně požádal, aby záznamy zničil a nabídl mu místo svého náměstka. 

Od Knetiga se ministr distancoval. Posléze odvolal i Michálka, a to kvůli tomu, že rozhovory nahrával a záznamy pustil do médií. Nahrávky zveřejnila Mladá fronta Dnes.

Nakonec však skončil i sám ministr Drobil. Po dohodě s premiérem Petrem Nečasem (ODS) rezignoval, ve vysoké politice ale zůstal jako místopředseda ODS.

Původně policisté prověřovali i podplácení Michálka přímo ze strany Drobila, v červnu však případ odložili

Soud nahrávku zamítl

Soudkyně Šárka Šantorová v úterý rozhodla, že proti Knetigovi neexistuje žádný přímý důkaz.

"Nebylo prokázáno, že se skutek, za který byl stíhán, skutečně stal. Víme jen, že se oba muži sešli, co ale na místě řešili, vědí jen oni dva," dodala.

Soud navíc mohl rozhodovat jen o samotné schůzce, Ústavní soud totiž zamítl použít jako důkaz odposlechy, které Michálek později pořídil.

I člen představenstva Komerční banky navíc tvrdí, že si Knetig o žádný úplatek neřekl, jednalo se podle něj pouze o obchodní schůzku, na které se ho Knetig mimo jiné zeptal, zda banka někdy někoho sponzoruje.

"Jsem přesvědčen, že ten skutek se stal, ač už nabídka zazněla či nikoli. V kontextu je dokonce důležitější, když něco nezazní. Pokud zazní slovo sponzoring, každému musí být jasné, kam celá diskuse směřuje," dodal státní zástupce k rozhodnutí se odvolat. 

Čistička přišla o peníze EU

Zajímavé je sledovat osud dalších "podkauz" v kauze Knetig-Drobil-Michálek. Někdejší šéf ekologického fondu Michálek rovněž popsal, jak měla ODS vydělat na zásadní rekonstrukci pražské čistírny odpadních vod na Střeleckém ostrově.

Použít se měl osvědčený způsob, který podle policie používal i obviněný exhejtman Středočeského kraje David Rath při rekonstrukci zámku v Buštěhradě.

Stavba pražské čistírny se měla účelově předražit o několik miliard, přičemž část z těchto peněz měla směřovat do stranické pokladny největší vládní strany.

Tehdejší ministr Drobil takový scénář rozhodně popřel. A odmítl i to, že by ODS měla získávat peníze z jiných zdrojů ekologického fondu.

"Pan Knetig si zřejmě zahrál na agenta MI5, který tam vykládal o svém poslání, jak má nastavit systém financování politické strany a jak se na tom všichni musí podílet. Ode mě však nikdy neměl takové pověření," řekl před časem Aktuálně.cz Drobil.

Ostatně s rekonstrukcí čistírny se ještě ani nezačalo. Brusel navíc oznámil Praze, ať kvůli nevýhodné smlouvě s provozovatelem pražských vodovodů a kanalizací - společností Veolia - nepočítá s miliardovou dotací.

Michálek versus Drobil podruhé

Drobil sice bezprostředně po zveřejnění kauzy na Státním fondu životního prostředí rezignoval na ministerskou funkci, ale zůstal poslancem a místopředsedou ODS se zásadním vlivem na chod celé strany.

Právě Drobil má totiž na starosti podzimní krajské a senátní volby. A znovu - byť nepřímo - se utká s exředitelem fondu Michálkem (kterého mimochodem jmenoval v létě 2010 do funkce na doporučení svého poradce Knetiga). Michálek totiž kandiduje v Praze 2 za lidovce, zelené a pirátskou stranu do Senátu.

 

Právě se děje

Další zprávy