Za Ratha se zaručí kardinálův muž i lidé z Hostivice

Radek Nohl Radek Nohl
14. 8. 2012 9:48
Seznam lidí, kteří po soudu chtějí, aby byl Rath propuštěn na svobodu, čítá 34 osob
David Rath a Richard Dolejš. První poslanec je ve vazbě, druhý se za něj podle Rathova asistenta u soudu zaručil.
David Rath a Richard Dolejš. První poslanec je ve vazbě, druhý se za něj podle Rathova asistenta u soudu zaručil. | Foto: Středočeský kraj

Praha - Seznam lidí, kteří se u soudu zaručili za poslance Davida Ratha v případě jeho propuštění na svobodu, čítá více než tři desítky jmen.

Podle informací Aktuálně.cz je mezi nimi například senátor Vladimír Dryml, poslanec Stanislav Huml, starosta Hostivice Jaroslav Kratochvíl, osobní tajemník kardinála Dominika Duky Milan Norbert Badal, fotograf Bohumil Hynek nebo Rathův poslanecký asistent Patrik Tomšů i se svou manželkou.

A již dříve se za bývalého hejtmana Středočeského kraje veřejně zaručil i poslanec LEV 21 Jiří Šlégr. Ti, kteří se k tomu kroku rozhodli, tvrdí, že důvody pro to, aby byl Rath ve vazbě, již pominuly.

Za Ratha se zaručilo 34 lidí

Na seznamu je podle mluvčího Okresního soudu Praha-východ Jiřího Wažika v současné době 34 lidí. "Zaručit se za něj ale může prakticky kdokoliv," řekl Aktuálně.cz Wažik.

Tomšů prohlásil, že se nově přidal i poslanec Richard Dolejš, který patří mezi Rathovy blízké spolupracovníky, a zastupitel Hostivice Tomáš Burger. Dolejš to, že se za exhejtmana zaručil, nechtěl Aktuálně.cz potvrdit, ani to ale nevyloučil. "O mém rozhodnutí budu včas informovat," uvedl Dolejš.

Deník Aktuálně.cz v pondělí zjistil, že na seznamu je také senátor Dryml, který byl mimo jiné v minulosti Rathovým náměstkem na ministerstvu zdravotnictví.

Dryml navíc před několika dny zkritizoval ČSSD kvůli tomu, jak se k bývalému středočeskému hejtmanovi zachovala.

"Ani útěk, ani to, že by pokračoval v trestné činnosti, již nehrozí. Už by ve vazbě být nemusel," vysvětlil pro Aktuálně.cz Dryml, proč se za Ratha nyní zaručil. A podobného názoru je i poslanec Stanislav Huml.

Na seznamu nechybí ani Badal, který kromě toho, že je tajemníkem Duky, má na starost i farnost v Rathově Hostivici.

"Znám, jak vypadalo zatčení za komunismu, jak rodina trpěla a paní doktorka (manželka Davida Ratha - pozn. red.) na tom není teď dobře," zdůvodnil Badal, proč se také pod záruku podepsal.

Naopak senátor ČSSD Marcel Chládek nebo poslanec Vítězslav Jandák se za obviněného bývalého hejtmana u soudu zatím nezaručili.

Miliony v krabici od vína

Zatímco podle starosty Hostivice Jaroslava Kratochvíla se kromě něj k tomuto kroku rozhodlo i více než deset občanů obce.

"Bylo to pro mě automatické," říká Kratochvíl. "S podepsáním záruky jsme se ženou neváhali ani vteřinu," podotkl Tomšů.

V Hostivici bydlí Rathova rodina. A právě v době, kdy Středočeskému kraji šéfoval, tekly do obce miliony.

"Udělal toho pro obec hodně," uvedl starosta obce. "U nás se ale neměří stejným metrem. Kdyby se to stalo někomu z vládní strany, tak by určitě takhle nedopadl," dodal Kratochvíl, který oblékal dres sociální demokracie, dnes je lídrem hnutí Středočeši2012.cz.

Kauza poslance Davida Ratha baví celý národ, podívejte se:

Rath je ve vazbě kvůli tomu, že podle policie převzal v krabici od vína úplatek sedm milionů korun za rekonstrukci zámku Buštěhrad. V dalších případech, kdy šlo o ještě větší částky, budou poslanci o jeho vydání ještě rozhodovat.

Již příští týden bude ale právě Okresní soud Praha-východ řešit, zda exhejtmana propustí na svobodu.

Těm lidem, kteří se za Ratha zaručí, a on uteče nebo se na svobodě dopustí trestného činu, přitom žádný trest nehrozí.

Zaručili byste se také za Davida Ratha? Staňte se fanouškem mé stránky na Facebooku a své názory pište zde.

 

Právě se děje

Další zprávy