Kauza Diag znovu. Exekuce českých děl se vrací k soudu

Radek Nohl Radek Nohl
9. 8. 2012 15:00
Vídeňští soudci musí vynést nový rozsudek. Nejvyšší soud totiž původní verdikt zrušil

Praha - Ve dlouholetém sporu mezi státem a společností Diag Human došlo k verdiktu, na základě něhož se bude znovu rozhodovat o exekuci českých uměleckých děl.

Rakouský Nejvyšší soud totiž před několika dny zrušil původní rozhodnutí.

V něm vídeňští soudci konstatovali, že firma Diag Human nemá na zabavení obrazů Emila Filly, Vincence Beneše a plastiky Otto Gutfreunda nárok. Díla se poté vrátila zpět do Čech.

Jenže podle Nejvyššího soudu, jehož vyjádření má deník Aktuálně.cz k dispozici, bude třeba vynést nový verdikt.

"Rozhodnutí Okresního soudu ve Vídni bylo zrušeno a celé řízení prohlášeno za neplatné," uvádí předseda senátu Nejvyššího soudu Gerhard Prückner.

Miliardový spor

Nejvyšší soud ve svém rozhodnutí vytýká odvolacímu soudu především to, že pouze zamítl exekuci majetku. Nezabýval se ale otázkou, zda je rozhodčí nález z roku 2008 vykonatelný.

Foto: Aktuálně.cz

Ten přiznal Diagu náhradu škody 8,9 miliardy korun. Podle ministerstva zdravotnictví i Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových ale arbitráž stále pokračuje.

"Zrušení rozhodnutí vídeňského odvolacího soudu Nejvyšším soudem neznamená, že by bylo v daném exekučním řízení možné nyní platně zabavovat majetek České republiky," řekl ředitel právního odboru ministerstva zdravotnictví David Kotris.

"Exekuce proti příslušným uměleckým předmětům byla zastavena již soudem prvního stupně a na tom se v souvislosti s rozhodnutím rakouského Nejvyššího soudu nic nemění," dodal Kotris.

Diag stáhl návrh na exekuci v USA

Kromě Česka se stát soudí s firmou i v dalších zemích. Na konci července ministerstvo oznámilo, že Diag stáhl návrh na exekuci českého majetku v USA.

Advokát Diag Human Jan Kalvoda to následně v prohlášení vysvětloval tím, že všechny kroky právníků jsou nyní vedeny k tomu, aby se řízení urychlilo.

"Právě a jedině s ohledem na mnohem rychlejší průběh řízení v evropských jurisdikcích byla stažena takzvaná žaloba o vykonatelnost rozhodčího nálezu v USA," uvedl Kalvoda.

Soudní tahanice nejsou přitom pro Diag ani úřad ministra Leoše Hegera vůbec levné. Podle informací Aktuálně.cz totiž ministerstvo zdravotnictví vyšel rok sporů, kdy Česko brání svůj majetek v zahraničí, na více než 15 milionů korun.

Staňte se fanouškem mé stránky na Facebooku a své názory na kauzu Diag Human pište zde.

 

Právě se děje

Další zprávy