Blažek čelí trestnímu oznámení, souvisí s Diag Human

Domácí Domácí
31. 7. 2012 15:40
Podle společnosti Acta non verba se měl dříve dopustit podvodu a zneužití pravomoci
Pavel Blažek.
Pavel Blažek. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Nový ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) čelí trestnímu oznámení. Podle obecně prospěšné společnosti Acta non verba se dopustil několika trestných činů, a to v době, kdy zastupoval Českou republiku ve sporu s firmou Diag Human.

"Bývalý ministr zdravotnictví Bohumil Fišer, jeho utajený placený poradce Zdeněk Koudelka a Pavel Blažek, v lednu 2002 narychlo jmenovaný právní zástupce ČR v této kauze, jsou hlavními viníky toho, že spor se společností Diag Human nebyl relativně rozumně vyřešen už v té době," uvádí společnost na svém webu.

Spor podle ní bylo možné ukončit za zlomek dnešních 10 miliard, které Diag Human po českém státu žádá.

Při zastupování státu ve sporu s firmou, která požaduje od České republiky miliardy kvůli údajně zmařenému obchodu s krevní plazmou, se měl Blažek podle ředitele Acta non verba Vojtěcha Razimy a publicisty Jana Urbana mimo jiné dopustit podvodu.

Podle Urbana, který o podaném trestním oznámení informuje na svém blogu, navíc Blažek převzal zastoupení státu v době, když už byl před schválením zákon, jenž jeho zastoupení advokátem zakazuje.

Proti tvrzení publicisty se následně ministr spravedlnosti ohradil. "Žádný státní orgán na základě trestních oznámení Jana Urbana neshledal spáchání žádného trestného činu. K posudku znalců, který Urban napadá, je nutné podotknout, že byl pro Českou republiku nejpříznivější a že byl rozhodčím senátem přijat jako důkaz a na rozdíl od dřívějšího posudku šlo o oficiální důkaz podaný se souhlasem tehdejšího ministra zdravotnictví," reagoval Blažek

Urban: Blažek vypracoval zbytečný posudek

Advokát a Blažkův známý Koudelka měl podle Urbana v roce 2001 zneužít svého vlivu na tehdejšího ministra zdravotnictví Bohumila Fišera, pro kterého údajně pracoval jako tajný placený politický poradce. Fišer na Koudelkovo doporučení přizval Blažka, aby v případu zajistil nový znalecký posudek.

Urban uvádí, že Blažek zadal posudek firmě, která spolupracovala s ním a jeho manželkou. Zároveň poslal dopis rozhodcům v kauze Diag Human, aby nepoužívali již dříve vypracovaný posudek Radomila Kochánka a Josefa Luňáka. Uvedl, že si ho ministerstvo zdravotnictví nikdy neobjednalo.

Na původním posudku se přitom podle Acta non verba shodly obě strany sporu.

"Ministr na nátlak JUDr. Koudelky sabotoval usnesení vlády, které mu od listopadu 2000 ukládalo co nejrychleji ukončit spor se společností Diag Human jednáním. V případě splnění usnesení vlády by ovšem žádné další právní služby a posudky nebyly potřeba," píše Urban.

"Pavel Blažek vědomě lhal o podstatných záležitostech sporu s Diag Human, a to s cílem, aby obohatil sebe a svého kamaráda z dvojdomku. Nový znalecký posudek totiž stál třicetkrát více než ten původní - a o to šlo," dodal ředitel Acta non verba Razima.

Urban na blogu doplnil, že cena za "zcela zpackaný, neudržitelný a posléze právem odmítnutý posudek" činila 5,25 milionu korun.

Ministr se měl dopustit zneužití pravomoci

Publicista pak Blažka viní z dalších trestných činů. Podle něj například spolu s Koudelkou pravděpodobně zneužili pravomoc veřejné osoby.

Acta non verba podala už v dubnu trestní oznámení na advokáta Koudelku, asi před třemi týdny ho pak rozšířila i na ministra spravedlnosti. Protikorupční policie se podle jejího mluvčího Jaroslava Ibeheje případem zabývá, oznámení na Blažka ale zatím neobdržela.

Společnost Diag Human si nárokuje mnohamiliardové odškodnění. Rozhodci mu v roce 2008 přiznali náhradu škody přes osm miliard korun. Strany se nyní přou o to, zda bylo toto rozhodnutí pravomocné.

Podle ministerstva zdravotnictví i Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových arbitráž stále pokračuje, podle Diag Human je skončená. Firma se tak snaží získat vysouzené peníze pomocí návrhů na exekuce českého majetku v zahraničí.

 

Právě se děje

Další zprávy