Třetí pokus vyšel. Knetigův případ míří k soudu

ČTK ČTK
20. 7. 2012 16:07
Hlavní líčení v případu bývalého poradce exministra Drobila proběhne na konci srpna
Martin Knetig je obžalován z nepřímého úplatkářství.
Martin Knetig je obžalován z nepřímého úplatkářství. | Foto: Regatta.cz

Praha - Kauza Martina Knetiga, bývalého poradce exministra životního prostředí Pavla Drobila, viněného z korupce, se nakonec bude projednávat před soudem.

Obvodní soud pro Prahu 1 sice jeho stíhání dvakrát zastavil, odvolací senát však jeho rozhodnutí pokaždé zrušil. V případu je tak na konec srpna nařízeno hlavní líčení, řekla mluvčí obvodního soudu Michaela Wenzlová.

Knetig údajně požadoval v roce 2010 po pracovníkovi banky úplatek v souvislosti s rozhodováním o ukládání volných peněz Státního fondu životního prostředí (SFŽP) v bankách.

Policisté ho obvinili loni v srpnu z nepřímého úplatkářství. V listopadu případ dospěl k obžalobě.

Mužovo stíhání posléze poprvé zastavil Obvodní soud pro Prahu 1. Toto rozhodnutí však vzápětí zrušil odvolací městský soud, který věc vrátil k došetření. Druhou obžalobu podalo státní zastupitelství letos v březnu - doplnilo prý dokazování.

 

Obvodní soud stíhání opět zastavil, státní zástupkyně Šárka Pokorná však podala stížnost. Případ se dostal k odvolacímu senátu, který kauzu znovu vrátil.

"Rozhodnutí zdejšího soudu bylo Městským soudem v Praze zrušeno. Ve věci je nařízeno hlavní líčení na 28. srpna," uvedla Wenzlová.

Na korupci upozornil Michálek

Bývalý poradce údajně sháněl "černé" peníze pro ODS. V říjnu 2010 podle policejního spisu nabídl členovi představenstva Komerční banky, aby sponzoroval ODS, napsal v minulosti server Lidovky.cz.

Za to mu prý sliboval, že zajistí uložení peněz SFŽP na účet této banky. Podle tajných nahrávek, které pořídil odvolaný šéf SFŽP Libor Michálek, Knetig na Michálka tlačil, aby svěřil miliardovou zakázku na výběr banky zvolenému finančnímu poradci.

Michálek na údajnou korupci na SFŽP upozornil v prosinci 2010. Knetig na tajných nahrávkách popisuje, jak se dostat k penězům na financování další kariéry svého šéfa a ODS.

Michálek pak řekl o svých podezřeních ministrovi i s tím, že si rozmluvy nahrál. Drobil ho údajně požádal, aby záznamy zničil. Nabídl pak prý Michálkovi místo svého náměstka.

Drobil po kauze rezignoval

Drobil se kvůli aféře distancoval od Knetiga. Odvolal také Michálka kvůli tomu, že rozhovory nahrával a záznamy pustil do médií. Nahrávky zveřejnila Mladá fronta Dnes.

Ministr po dohodě s premiérem Petrem Nečasem (ODS) rezignoval, ve vysoké politice ale zůstal jako místopředseda ODS.

Policisté prověřovali také podplácení Michálka přímo ze strany Drobila. V půlce loňského června případ odložili. Následně se ale dostali do sporu se státním zastupitelstvím o to, zda jednali, či nejednali na jeho pokyn.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman kauzu loni v listopadu znovu otevřel. Policisté však na pokyn státní zástupkyně kauzu v červnu znovu odložili. Michálek si podal proti tomu stížnost.

 

Právě se děje

Další zprávy