Bradáčová: Jisté skupiny si to se mnou chtějí vyřídit

Radek Nohl Radek Nohl
12. 7. 2012 13:20
Žalobkyně uvedla, že čelí tlaku, který tu na žádného státního zástupce nebyl vyvíjen
Lenka Bradáčová.
Lenka Bradáčová. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ústecká žalobkyně Lenka Bradáčová čelí podle svých slov nevídanému tlaku, který se proti jakémukoliv státnímu zástupci vyvíjel.

"Jsem státní zástupce, musela jsem vědět, že se se mnou budou chtít některé skupiny vypořádat. Takže to musím snést," řekla v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Bradáčová chce i přes tento atak dál i po schůzce s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem (ODS) o post vrchní státní zástupkyně usilovat.

O tom, zda ji do této funkce jmenuje, se však rozhodne nejdříve příští týden. Kdy se oba setkají i s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem.

Aktuálně.cz: Jaké jsou závěry vaší schůzky s ministrem spravedlnosti?

Žádné závěry nejsou. Dohodli jsme se s panem ministrem, že se potkáme příští týden za přítomnosti nejvyššího státního zástupce. Bylo to schůzka informativní.

A.cz: A pak už bude jasno?

To nevím.

A.cz: Říkáte, že to byla schůzka seznamovací...

Pana ministra zajímala předchozí praxe, moje názory na soustavu státního zastupitelství, trestní řízení, principy a zásady spravedlnosti vůbec.

A.cz: Ptal se i na to, jestli souhlasíte s tím, že by mělo být vrchní státní zastupitelství podle plánu zrušeno?

Ano, bavili jsme se i v hrubých rysech o nové podobě zákona. Na tom jsme se shodli. Oba hledáme vyvážený model.

A.cz: Vyplynulo z jeho slov, že by měl o vás zájem?

To nebudu říkat, protože takové závěry se tam nečinily.

A.cz: Tak jaké z ní máte pocity?

Já tu schůzku hodnotím jako velmi pragmatickou.

A.cz: Váš zájem o ten post stále trvá?

Vzhledem k rannímu výpadu Reflexu i některých médií jsem samozřejmě zvažovala. Jsem zaměstnancem státu, žádným politikem. Tyto mediální výpady se hodí spíše pro nějaký politický boj, ale já jsem ten souhlas dala panu nejvyššímu státnímu zástupci a stále to tak trvá.

I když jsem samozřejmě přemýšlela, kam až jsou schopní někteří novináři zajít a kudy se ten boj vede. Jsem státní zástupce, musela jsem vědět, že se mnou budou chtít některé skupiny vypořádat. Takže to musím snést.

A.cz: Je to ve fázi, že už vás to znechucuje?

Ano. Je to takový bezprecedentní atak na státního zástupce, který kdy byl. Tohle není kandidatura na žádný politický post, tohle je rozhodnutí o obsazení funkce ve veřejné sféře, o které rozhoduje někdo jiný a neovlivní ho voliči. Moc tomu nerozumím.

A.cz: Víte, odkud vítr vane?

Ne, nevím, ale neustále se to opakuje.

Měla by být Lenka Bradáčová vrchní státní zástupkyní v Praze? Staňte se fanouškem mé stránky na Facebooku a své názory pište zde.

 

Právě se děje

Další zprávy