Ve Švýcarsku se rozhoduje o MUS: Spis se vrací soudu

Tereza Šídlová
22. 6. 2012 14:10
Prokuratura musela doplnit obžalobu. Termín už vypršel. Česko s miliardami vyčkává
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Zatímco v Česku padají obvinění v kauze Mostecké uhelné společnosti (MUS), ve Švýcarsku, kde stíhání českých uhlobaronů běží už několik měsíců, se rozhoduje o dalším průběhu této kauzy.

Případ bývalých manažerů MUS se po dvou měsících, které měla prokuratura v Bernu na doplnění obžalovacího spisu v kauze privatizace dolů, vrací ke švýcarskému soudu.

Prokuratura zřejmě doplnila požadované doplňující informace, lhůta totiž vypršela už více než před týdnem, konkrétně to mělo být 12. června. Kvůli vrácení kauzy také české ministerstvo financí vyčkává s podáním civilní žaloby, s níž by se domáhalo zablokovaných miliard na švýcarských účtech.

"Pravděpodobně prokuratura splnila termín, který měla splnit, protože jinak by došlo k zastavení celého řízení. Takovou informaci jsme neobdrželi, tudíž vycházíme z předpokladu, že prokuratura doplnila spis," řekla Aktuálně.cz mediální zástupkyně obviněných uhlobaronů Alexandra Rudyšarová.

"Budeme očekávat reakci soudu," dodala.

Zaostřeno na Škodu

Šestici Čechů v čele s Antonínem Koláčkem a jednoho Belgičana tamní prokuratura viní z praní špinavých peněz a finančních machinací.

Obžalobu bývalých manažerů Mostecké uhelné měl švýcarský soud žádat doplnit v prvním zmíněném bodě, zejména v souvislosti s privatizací plzeňské Škody.

V případu je na švýcarských účtech zablokováno v přepočtu dvanáct miliard korun, o část z nich se po mnoha měsících váhání plánuje ucházet i český stát. Civilní žalobu, v níž by se domáhal škody při privatizaci MUS, ale stát zatím nepodal.

"Samotné doplnění spisu není pro českou stranu směrodatné. Pro nás je důležité, jak s doplněným spisem naloží švýcarský soud. Platí, že civilní žaloba pro podání ve Švýcarsku je připravena," vzkázal Aktuálně.cz mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Švýcarská strana nicméně odmítá podávat v případu jakékoli informace. Prokuratura v Bernu jen Aktuálně.cz vzkázala, že s případnými dotazy se má obrátit na Federální trestní soud v Bellinzoně, který se kauzou MUS zabývá.

"Věc nebudeme komentovat," uvedla ale pak mluvčí soudu Mascia Gregori Al-Barafi.

Obvinění bez škody

Podle Rudyšarové nyní čeká soud fáze prostudování doplněného spisu. K prvnímu závěru - tedy žádosti o doplnění obžaloby - dospěl soud asi po půl roce. Spis tam byl od loňského podzimu.

Na švýcarských účtech je zablokováno 600 milionů švýcarských franků.
Na švýcarských účtech je zablokováno 600 milionů švýcarských franků. | Foto: Aktuálně.cz

Bývalé manažery MUS začala ve středu stíhat česká policie, a to pro trestný čin zneužití informace a postavení v obchodním styku. Protikorupční policie ještě ve čtvrtek obvinění upřesnila.

"Jednání, které je předmětem trestního stíhání, se týká vyvedení finanční částky v celkové výši 150 milionů USD z Mostecké uhelné společnosti, která byla následně využita k nákupu akcií této společnosti," uvedl mluvčí policie Jaroslav Ibehej.

Podle Rudyšarové však spolu české a švýcarské stíhání přímo nesouvisí.

"Obvinění, které jim teď je sděleno, nemá vůbec návaznost a nesouvisí s privatizací MUS. Činy, které jsou jim vytýkány, časově spadají do let 1999-2002, potažmo do roku 2006. Tedy až poté, co byli majoritními vlastníky," uvedla Rudyšarová.

Loni v říjnu švýcarská prokuratura obžalovala z praní špinavých peněz a dalších finančních machinací v souvislosti s privatizací MUS šest Čechů a jednoho Belgičana.

Manažeři Antonín Koláček, Luboš Měkota, Marek Čmejla, Oldřich Klimecký, Petr Kraus, Jiří Diviš a Jacques de Groot jsou obžalováni z praní peněz, podvodu a falšování dokumentů.

Švýcaři dospěli k závěru, že manažeři MUS získali majoritní i státní podíl ve společnosti za její vlastní peníze. Zpronevěřili prý miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy