Soud zastavil stíhání Humlova kolegy za posudek

ČTK ČTK
28. 5. 2012 13:13
Veselý byl obviněn z nepravdivého posudku nehody, policie chtěla stíhat i Humla
Stanislav Huml
Stanislav Huml | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Obvodní soud pro Prahu 3 zastavil trestní stíhání Vratislava Veselého obviněného z křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku.

Oznámil to předseda soudu Michal Princ. Důvody rozhodnutí však sdělit odmítl, protože zatím nenabylo právní moci.

Veselý je bývalým kolegou poslance Stanislava Humla (dříve VV, nyní ČSSD).

Žalobce Veselého viní z toho, že před Obvodním soudem pro Prahu 2 potvrdil nepravdivé závěry znaleckého posudku k dopravní nehodě, který vypracovala společnost V.V.V. Expert.

Policie v rámci případu chtěla stíhat i Humla, bývalého ředitele V.V.V. Expert. Poslanec obvinění unikl kvůli imunitě, protože sněmovna ho loni v březnu k trestnímu stíhání nevydala.

Případ se týká posudku z roku 2009 k havárii nákladního vozu s motocyklem. Humlův tým z ústavu V.V.V. Expert se tehdy domníval, že nehoda se mohla stát jinak, než jak to zachycoval policejní plánek, fotodokumentace a skutečné stopy.

Posudek zpracovával Huml 

Trestní oznámení podal soudce Obvodního soudu pro Prahu 2 Jiří Říha, který případ nehody projednával. Veselý nejdříve stanul právě před soudem na Praze 2, nicméně kvůli možné podjatosti případ městský soud přikázal jinému obvodu.

Veselý je obžalován z trestného činu křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku. Závěry, které Veselý spolu s Humlem před soudem přednesli, měly podle státního zástupce vliv na tehdejší rozhodnutí soudu.

Posudek zpracovával Huml spolu s dalším mužem a jejich práci za ústav zaštiťoval Veselý, protože nebyli znalci. Veselý však tvrdí, že posudek nepravdivý není.

Huml od počátku uvádí, že se ničeho nedopustil, a poukazoval na údajně nestandardní postup policie. Posudek podle něj zmanipulovaný nebyl, poslanec ale připustil, že v něm mohla být neúmyslná chyba. Poslanci Humla nevydali ke stíhání, přestože o to sám žádal.

Veselému hrozí v případě pravomocného odsouzení šest měsíců až tři roky vězení nebo peněžitý trest.

 

Právě se děje

Další zprávy