Kdo hodinu pije v hospodě, není řidič. Trest neplatí

Tomáš Fránek
4. 4. 2012 15:15
Soud určil, koho mají policisté považovat při testech na alkohol za řidiče
Projekt "Řídím - piju nealko pivo" v praxi: Muž v modré vestičce, jinak zástupce jednoho ze zúčastněných pivovarů, informuje řidiče o výhodách nealkoholického piva.
Projekt "Řídím - piju nealko pivo" v praxi: Muž v modré vestičce, jinak zástupce jednoho ze zúčastněných pivovarů, informuje řidiče o výhodách nealkoholického piva. | Foto: Policie Třebíč

Brno -  Muže, který sedí hodinu v restauraci a popíjí alkohol, je možné jen velmi těžko označit za řidiče a účastníka provozu na silnicích a přísně ho trestat za to, že odmítne testy na přítomnost alkoholu.

Konstatoval to Nejvyšší správní soud, který zrušil trest pro muže z Bruntálska. 

Za řidiče, který může být kvůli odmítnutí testů pokutován, je podle soudců možné považovat člověka, který se prokazatelně chystá nastartovat auto a vyjet s ním, nebo naopak z vozu vystupuje.

"Absurdní je ale považovat za řidiče osobu, která po odstavení vozidla sedí hodinu v hostinci a popíjí alkoholické nápoje," rozhodli soudci.

Trestem byla pokuta a zákaz

Řidič z Bruntálska původně dostal za odmítnutí testů na alkohol pokutu 25 tisíc korun a také roční zákaz řízení auta. Jak se celý příběh, na základě něhož soudci definovali jasná pravidla pro postihování řidičů, odehrál?

Muž v březnu 2010 zabezpečoval zásobování fotbalového turnaje v obci Široká Niva na Bruntálsku. Podle svědků, kteří zavolali policii, ale jezdil rychle a nebezpečně a jevil také známky opilosti.

Policisté muže, který byl už v minulosti za jízdu pod vlivem alkoholu trestaný zákazem řízení, zastihli hodinu poté, co svoje auto odstavil u fotbalového hřiště a popíjel v hospodě.

Testy na alkohol odmítl s tím, že už po ukončení jízdy vypil několik piv a slivovici. A tvrdil, že v době, kdy jezdil, nic nepil, což potvrdilo několik svědků.

Pro úřady a soudce jasný případ - Městský úřad v Bruntále, Krajský úřad Moravskoslezského kraje i Krajský soud v Ostravě potvrdily vinu řidiče. Trest vysoké pokuty a zákazu řízení označily za přiměřený postih. 

"Povinnost podrobit se vyšetření se vztahuje i na osobu, která vozidlo opustila. Na věci nic nemění ani skutečnost, že k předmětné výzvě ze strany policistů došlo až poté, co muž již hodinu žádné vozidlo neřídil," rozhodl Krajský soud v Ostravě.

Žádný zákon pití nezakazuje

Muž se proto obrátil na Nejvyšší správní soud. "Žádný zákon nezakazuje pít po skončení jízdy. V případě, že by mohli policisté vyzvat řidiče  k dechové zkoušce v jakoukoliv dobu po konci řízení vozidla, by tyto výzvy mohly být prováděny nekontrolovatelně až šikanózně," napsal do stížnosti.

Senát Nejvyššího správního soudu vedený soudkyní Miluší Doškovou stížnosti vyhověl. Podle soudců legální definice toho, kdo je řidič a může být trestán za odmítnutí testů, je jasná -  řidič musí mít bezprostřední účast na silničním provozu.

"Hodinu trvající konzumaci piva a destilátů v restauračním  zařízení za bezprostřední účastenství v silničním provozu považovat zajisté nelze," uvedli soudci s tím, že muž ani nechtěl alkohol před policisty pít jenom proto, aby zmařil vyšetřování.

"Poslední odlivku destilátu sice vypil bezprostředně před policisty, ale alkohol již předtím konzumoval kontinuálně po celou hodinu po ukončení řízení vozidla," rozhodli soudci.

Ti zrušili všechny verdikty o pokutě a zákazu řízení vozidel, úřady musí celý případ projednat znovu.

 

Právě se děje

Další zprávy