Stát zničil ženě život. Omlouvat se ani platit nemusí

Tereza Krobová Tereza Krobová
26. 3. 2012 18:22
Exúřednici Jourové zrušil soud dříve schválené odškodnění 3,6 milionu i nárok na omluvu
Věra Jourová.
Věra Jourová. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Bývalá Paroubkova náměstkyně z ministerstva pro místní rozvoj Věra Jourová, která žalovala ministerstvo spravedlnosti, svůj druhý spor se státem prohrála.

Odvolací pražský městský soud potvrdil rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 2, který Jourové nepřiznal pětimilionové odškodnění a vrátil k novému projednání již dříve soudem schválené odškodnění ve výši 3,6 milionu korun. Ministerstvo se navíc Jourové nemusí omlouvat. Vyšší instance tak zrušila i toto původní rozhodnutí.

Právní zástupce Jourové Václav Vlk ČTK řekl, že s tím nesouhlasí a počítá s podáním dovolání.

Spor se nyní opět vrací k Obvodnímu soudu, který bude požadovanou částku dál projednávat.

"Pokud jde o nároky žalobkyně na odškodnění ušlého zisku a náhradu škody spočívající v nedostatečně odškodněných nákladech obhajoby, shledal odvolací soud v tomto rozsahu rozsudek nepřezkoumatelný pro nedostatek konkrétních důvodů a proto v tomto ohledu rozsudek zrušil a vrátil k novému projednání," vysvětlila ČTK mluvčí městského soudu Martina Lhotáková, důvod zrušení dříve schválené částky. 

"Ministerstvo spravedlnosti rozhodnutí soudu respektuje a nebude se proti němu odvolávat," reagoval na rozhodnutí šéf tiskového oddělení úřadu Jiří Hovorka.

Bývalá náměstkyně Jiřího Paroubka požadovala po ministerstvu více než 8,7 milionu korun v souvislosti s jejím stíháním v takzvané kauze Budišov.

Dva měsíce ve vazbě

Soud jí loni přiznal 3,6 milionu jako náhradu ušlé mzdy a doplacení části výdajů na obhajobu, nevyhověl však požadavku na pětimilionové finanční odškodnění.

To podle svého právního zástupce Václava Vlka Jourová požaduje za nezákonné omezení svobody v trestním stíhání, psychické problémy, které jí byly způsobeny, zásah do rodinného života a dehonestaci v důsledku medializace případu.

Ministerstvo se jí podle původního rozhodnutí obvodního soudu mělo i veřejně omluvit v televizi a tisku, podle březnového rozsudku však tak činit nemusí.

Jourová byla v říjnu 2006 obviněna, že přijala od tehdejšího starosty Budišova Ladislava Péti dvoumilionový úplatek za to, že prosadí přiznání dotace z evropských fondů na opravu budišovského zámku.

Strávila asi měsíc ve vazbě. Usvědčující důkazy se však nikdy neobjevily a její stíhání bylo v létě 2008 zastaveno.

 

Právě se děje

Další zprávy