Akreditační komise podá žalobu na Dobeše do pátku

ČTK ČTK
12. 3. 2012 19:36
Členové komise chtějí, aby nejvyšší státní zástupce podal žalobu ve veřejném zájmu
Ministr Dobeš, dle prezidenta Klause nejlepší šéf resortu od vzniku ČR
Ministr Dobeš, dle prezidenta Klause nejlepší šéf resortu od vzniku ČR | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Akreditační komise chce do pátku podat podnět k žalobě na ministra školství Josefa Dobeše (VV) kvůli plzeňským právům.

Podnět k Nejvyššímu státnímu zastupitelství (NSZ) nebude podávat komise jako orgán, ale podepíšou jej jednotliví členové. ČTK to dnes řekl tajemník komise Jiří Smrčka. NSZ bude mít na vyřízení podnětu dva měsíce, lhůtu lze ale překročit, uvedla mluvčí NSZ Helena Markusová.

Dobeš prodloužil magisterskému programu plzeňské právnické fakulty akreditaci do roku 2016. Šel tak proti stanovisku komise, podle níž měla škola kvůli problémům s personálním obsazením a slabými vědeckými výsledky skončit už v červenci.

Členové komise se proto chtějí obrátit na nejvyššího státního zástupce, aby podal žalobu ve veřejném zájmu. Komise na rozdíl od ministerstva nemá žádné právní oddělení. "Spoléháme na akademickou kolegialitu," vysvětlil Smrčka s tím, že právní služby jim případně mohou poskytovat odborníci z univerzit.

V případě, že by si komise chtěla najmout soukromého právníka, platili by jej prý členové komise nejspíš z vlastních peněz. Komise má totiž omezené prostředky, její čtyřmilionový roční rozpočet je součástí rozpočtu ministerstva a peníze jsou vázány na provoz komise.

Markusová ČTK řekla, že nejvyšší státní zástupce má podle soudního řádu správního možnost podat správní žalobu proti rozhodnutí správních orgánů, je-li to ve veřejném zájmu. "V současné době NSZ zatím žádný podnět od Akreditační komise neobdrželo. Z toho důvodu se k věci nemůžeme blíže vyjádřit vyjma toho, že tato možnost existuje. V okamžiku, kdy obdržíme podnět, budeme se jím zabývat," uvedla Markusová.

Ministr zdůvodnil prodloužení akreditace zájmy 1800 plzeňských studentů, kteří by jinak museli dostudovat jinde. Navíc stanovisko komise, v němž zamítla prodloužení akreditace, podle něho bylo neplatné.

Změna postoje

Z usnesení Ústavního soudu, který dnes zamítl stížnost studentky plzeňských práv proti stanovisku komise, ale nepřímo vyplývá, že ministerstvo školství nesmí prodloužit akreditaci studijního programu, pokud k tomu nedala akreditační komise souhlasné stanovisko.

Foto: ČTK

Ještě při svém nástupu do funkce před rokem a půl měl přitom Dobeš ke kauze plzeňských práv zcela opačný postoj.

V tiskové zprávě k opětovnému jmenování Vladimíry Dvořákové do funkce šéfky komise sdělil, že "do čela komise jsem opět navrhl Vladimíru Dvořákovou, protože si jí vážím jak profesně, tak lidsky a domnívám se, že její nekompromisní vystupování v kauze plzeňských práv významně přispělo ke kultivaci veřejného života v této zemi".

V tiskovém prohlášení tehdy také zdůraznil nezávislost komise a uvedl, že do budoucna by chtěl její roli ještě posílit.

Nynější Dobešovo rozhodnutí ve prospěch plzeňských práv je podle komise "dlouhodobé úsilí současného vedení ministerstva školství rozmělnit akreditační proces, a vytvořit si tak prostor pro vlastní arbitrární rozhodování". Postup ministra je podle ní nezákonný, v rozporu s dosavadní praxí a veřejným zájmem.

Ministrův krok sklidil kritiku i od školských expertů ODS a TOP 09 nebo České konference rektorů. Exministr školství a předseda Strany zelených Ondřej Liška dokonce na Dobeše podal trestní oznámení.

 

Právě se děje

Další zprávy