Šéf žalobců: Chci dostat velké ryby, ale chybí peníze

Radek Nohl Radek Nohl
11. 3. 2012 20:00
Nejvyšší žalobce v rozhovoru pro Aktuálně.cz mluví o sporu s Rampulou i o změnách v justici
Pavel Zeman.
Pavel Zeman. | Foto: Jan Langer

Brno - Vztahy mezi některými klíčovými představiteli české justice jsou na bodu mrazu, hovoří se o otevřené válce. Pražský vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula byl svým šéfem dokonce označen za naprostého neprofesionála.

Autor těchto tvrdých slov, nejvyšší žalobce Pavel Zeman, si ale stojí za svým a výroků nelituje. "To byla reakce, která podle mého názoru přijít musela," říká s vážnou tváří v rozhovoru pro Aktuálně.cz .

"Komunikace je velmi důležitá. Neznamená to ale, že spolu musíme ve všem souhlasit. Je rozhodně lepší spolu komunikovat napřímo, než se některé věci dozvědět z médií," dodal Zeman.

Po více než roce, co je v čele nejvyššího státního zastupitelství, také říká, že se mu podařilo oproti své předchůdkyni udělat několik pokroků. Za jeden z úspěchů považuje, že se podařilo dotáhnout před soud korupční kauzu v Úřadu regionální rady Severozápad.

Dále jmenuje třeba případ údajného uplácení dvou litoměřických soudců nebo šéfa pražské městské policie. "Úspěchy máme," prohlásil Zeman.

Aktuálně.cz: Váš náměstek Stanislav Mečl měl v době, kdy byl šéfem vrchního státní zastupitelství, indicie, že spolupráce mezi policií a státními zástupci není vždy optimální. Máte podobné poznatky také?

Nemyslím si, že by to byl nějaký problém, že by policie nespolupracovala. Nejde o nic, co by šlo zobecnit. V současné době se ale nějakých sedmdesát procent trestné činnosti řeší na obvodních odděleních, nejnižších složkách policie. Je poměrně dosti důležité, aby stát zajistil personálně tyto složky. Neboli je potřeba poskytnou policii dostatek finančních prostředků.

Kdo je Pavel Zeman?
Autor fotografie: Jan Langer

Kdo je Pavel Zeman?

  • Vzdělání: po studiu na gymnáziu Luďka Pika v Plzni vystudoval fakulty právnickou a filozofickou (obor politologie) na Univerzitě Karlově v Praze.
  • Současná funkce: nejvyšší státní zástupce. Dříve působil jako český zástupce v Eurojustu (instituce Evropské unie pro právní spolupráci se sídlem v nizozemském Haagu). Zároveň s tím byl i státní zástupce na mezinárodním odboru Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) v Brně.
  • Profesní kariéra: po jmenování státním zástupcem působil na Okresním i Krajském státním zastupitelství v Plzni, poté nastoupil na NSZ v Brně do jeho mezinárodního odboru; v roce 2004 se stal prvním zástupcem ČR u Eurojustu, byl zároveň nejmladším zástupcem v této právní organizaci ze všech členských zemí.
  • Ostatní:
  • Má mezinárodní zkušenosti; hovoří anglicky, francouzsky a německy.
  • Jako český člen Eurojustu se podílel například na zatčení a předání Barbory Škrlové, jedné z obviněných v kauze týrání chlapců z Kuřimi. Spolupracoval také při zadržení uprchlého odsouzeného vraha Romana Čabrady ve Francii.
  • Není spojen s žádnou politickou stranou.
  • Do funkce nejvyššího státního zástupce byl v říjnu 2010 jmenován na návrh ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS). Podle premiéra Nečase byl Zeman kvalitní kandidát, který přispěje k tomu, aby polevilo napětí mezi částí státních zástupců. Stejně jako Pospíšil premiér zdůraznil, že vláda chce posílit postavení státního zastupitelství a od Zemana si slibuje to, že odstartuje jeho reformu.

A.cz: Pokud klesne počet policistů na těchto odděleních, hrozí, že se některé kauzy nebudou vyšetřovat?

Nechci malovat čerta na zeď, že se nebudou vyšetřovat, ale může dojít k poklesu počtu lidí, kteří budou schopní tyto kauzy vyšetřovat. Státní zastupitelství v současné době tomu čelí, že má užší spolupráci s těmito lidmi. Zároveň je nutné mít tyto složky zajištěné, aby bylo jasné, kdo může provádět ty úkony v trestném řízení, to je důležité. Neboť je nutné si uvědomit, že je to nejen o počtu těch lidí na těch útvarech, ale o zkušenostech, a ty se sbírají se služebním věkem.

A.cz:  Jak osobně se díváte na návrh zákona o státním zastupitelství?

Viděl jsem věcný záměr a souhlasím s ním. Kdyby v této podobě prošel, neměl bych s tím problém. Je nutné jít v několika liniích, jde jednak o úřad pro boj s korupcí, jednak jde o snížení čtyř stupňů na tři stupně (zrušila by se vrchní státní zastupitelství - pozn. red.), což by vedlo k velkému zefektivnění soustavy. Dala by se tím i větší nezávislost nejvyššímu státnímu zastupitelství jako celku, ale větší autonomii by dostali i dozorující státní zástupci, což s sebou přináší i odpovědnost.

A.cz:  Skutečně už vrchní státní zastupitelství není nutné?

Není nutné. Je to otázka, jak se nastaví dohled. My chceme ten dohled omezit, dohled nad dohledem v novém zákoně úplně zrušit, a tak je zřejmé, že dohledovým orgánem vůči krajům může být nejvyšší státní zastupitelství.

A.cz:  Místo toho má vzniknout nový úřad pro boj s korupcí. Co si od něj slibujete? 

Bude mít na starosti všechny korupční trestné činy. Některé jednodušší věci bude možné delegovat na nižší stupně, aby nedošlo k jeho zahlcení. Podstatou je to, že dozorový státní zástupce bude v každodenním kontaktu s těmi policisty, a to od samotného začátku celé věci.

Když dostanete informaci, že je někde podezření ze spáchání korupce, tak dozorový státní zástupce už s policií bude pracovat na tom, jaký bude plán vyšetřování, jaká se zvolí taktika vyšetřování atd. V tom si myslím, že bude velká síla tohoto úřadu.

A.cz: A kdy začne tento úřad naplno pracovat?

Dokážu si představit, že účinnost zákona bude v roce 2013. Předpokládám, že se poté budou vybírat lidi do toho úřadu, šéf, zajistí se, kde ten úřad bude sídlit. Tam vidím tak půl roku, než by mohl začít fungovat.

A.cz: Jste již dohodnuti na detailech. Kde tedy bude sídlit, kolik žalobců v něm bude pracovat?

Bavíme se o nějakých patnácti až dvaceti státních zástupcích pro celou Českou republiku. Měl by sídlit na jednom místě, nemělo by se jít cestou poboček. Z praktického hlediska by měl sídlit někde ve Středočeském kraji.

A.cz: Takže se budou pro tuto práci vybírat elitní státní zástupci?

Určitě tam budou ti nejlepší čeští žalobci. Není to tak, že by ve státním zastupitelství bylo jen dvacet státních zástupců dobrých a bez nich to spadne, to určitě ne.

A.cz: Před soudem tento týden stanuli Vít Bárta a Jaroslav Škárka, sledujete tuto kauzu?

Jen v novinách.

A.cz: Takže o detaily se nezajímáte?

My jsme tam měli zavedenou informační povinnost, což znamená, že příslušné státní zastupitelství nás informovalo o svých procesních krocích, bez toho, aniž by do toho mohlo nejvyšší státní zastupitelství zasahovat. Ano, věděl jsem o tom, že byla podána žaloba. Nyní co se děje u soudu, se dovídám jen ze stránek novin.

Soud s Bártou a Škárkou sleduji jen z novin, říká Pavel Zeman.
Soud s Bártou a Škárkou sleduji jen z novin, říká Pavel Zeman. | Foto: Ludvík Hradilek

A.cz: Může odsouzení Bárty nebo Škárky pomoci k tomu, jak se bude pohlížet na českou justici? Přeci jenom jí je často vytýkáno, že neulovila velkou rybu.

Já nechci spekulovat o vývoji tohoto případu. Já jsem již v minulosti poznamenal, že bych tuto takzvanou velkou rybu chtěl. Spíše bych ale řekl, že je podstatné nejen zvučné jméno, které třeba dostanete před soud. Je nutné, aby pokud možno byla veškerá trestná činnost řádně vyšetřena, předána soudu a tam pokud možno dokázána vina.

A.cz: Je situace při porovnání s vaší předchůdkyní Renátou Veseckou lepší?

Osobně si myslím, že tam ty pokroky jsou. Nechci mluvit o tom, jestli se zhoršila nebo zlepšila. Když se podíváme konkrétně v severních Čechách na Regionální radu Severozápad (před soudem stojí bývalý ředitel úřadu - pozn. red.), nebo jsou tam i dva litoměřičtí soudci (policie je stíhá kvůli údajnému přijetí úplatků - pozn. red.). Pokud dojde k odsouzení, pokud budu spekulovat, tak to bude mít dosti velký účinek. Úspěchy máme. Patří mezi ně i kauza pana Kotrouše.

 

Právě se děje

Další zprávy