Zákonodárci musí upřesnit podmínky dovolání, rozhodl ÚS

ČTK ČTK
28. 2. 2012 14:27
Ústavní soud zrušil část současné úpravy, platit začne od začátku příštího roku

Brno - Zákonodárci by měli v občanském soudním řádu nově upřesnit podmínky dovolání k Nejvyššímu soudu. Ústavní soud s platností od začátku roku 2013 zrušil část nynější úpravy.

Podle zrušeného ustanovení je dovolání přípustné mimo jiné tehdy, když má napadené rozhodnutí po právní stránce zásadní význam. Posouzení významu ale plně záleží na Nejvyšším soudu, což je podle Ústavního soudu nevhodné.

Návrh na zrušení sporného ustanovení podal druhý senát Ústavního soudu. Podle návrhu je právní úprava příliš vágní a neurčitá.

Úvaha Nejvyššího soudu o přípustnosti dovolání je nepředvídatelná. Lidé se tak nemohou kvalifikovaně rozhodnout, zda ve své kauze podají dovolání, nebo tuto možnost nevyužijí.

Druhý senát dospěl k závěru, že zákon omezuje základní právo na přístup k soudu. Proto navrhl patnáctičlennému plénu, tedy sboru všech soudců, zrušení sporného ustanovení. Plénum návrhu vyhovělo. Platnost svého zásahu však odložilo, a dalo tak zákonodárcům čas na změnu zákona. Současná právní úprava platí ještě do konce roku.

 

Právě se děje

Další zprávy