Piráti slaví, dostali tajnůstkáře Kalouska k soudu

Tomáš Fránek
27. 2. 2012 16:00
Ministrův úřad více než rok odmítá poskytnout údaje o ztracených miliardách z ČKA
Miroslav Kalousek.
Miroslav Kalousek. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pirátské straně se po sedmi měsících sporů podařilo dostat k soudu tajnůstkaření ministra financí Miroslava Kalouska.

Jeho úřad už více než rok úspěšně odmítá poskytnout část informací o dlužnících a ztracených miliardách korun, které evidovala Česká konsolidační agentura, a odkazuje se při tom na obchodní tajemství.

Jde přitom o precedenční spor. Pirátské straně má sloužit k získání informací v dalších podobných kauzách, a proto si najala známou právničku a bojovnici proti korupci Hanu Marvanovou.

Soud odmítl žalobu přijmout

Přesto to vypadalo, že celý spor skončí dřív, než začal. Městský soud v Praze loni odmítl žalobu na ministra financí vůbec přijmout. Piráti ji poslali do datové schránky bez elektronického podpisu, takže soud s ní naložil jako s obyčejným e-mailem: nezabýval se jí.

Jenže Piráti si s odkazem na vyjádření ministerstva vnitra, podle kterého není elektronický podpis potřeba, stěžovali na Nejvyšším správním soudu. Ten jim dal za pravdu a nyní rozhodl, že se soudci v Praze žalobou na vydání informací zabývat musí.

Část informací ohledně dlužníků, které evidovala Česká konsolidační agentura, jako jeden z pilotních projektů loni zveřejnil portál PirateLeaks.cz.

Seznam z roku 2002, který PirateLeaks získal, obsahuje téměř 500 firem a výše celkových pohledávek je asi 20 miliard. Další seznamy zatím žádají čeští Piráti marně.

Prodloužení lhůty pro skartaci

"O informace k ČKA jsme požádali ministerstvo financí před více než rokem, stále je nemáme k dispozici. Obáváme se toho, že informace budou skartovány, a proto požádáme soud o předběžné opatření," uvedl Jakub Michálek z Pirátské strany.

Údaje z České konsolidační agentury jsou podstatné pro vyšetření velkých privatizačních kauz. Vicepremiérka Karolína Peake (Věci veřejné) tak už oznámila, že prověřuje možnost prodloužení lhůty pro skartaci materiálů z agentury.

Letos totiž začne platit dvacetiletá promlčecí lhůta pro případné trestné činy svázané s privatizacemi z počátku 90. let.

"Toto riziko vnímám velmi silně," uvedla Peake. Právě v agentuře, která zanikla v roce 2007, byly podle Peake uloženy dokumenty, v nichž by bylo možné najít řadu důkazů o zmanipulovaných privatizacích.

 

Právě se děje

Další zprávy