Advokát mocných Teryngel s daněmi nepodváděl, řekl soud

Domácí ČTK Domácí, ČTK
23. 2. 2012 14:00
Rozhodnutí je nepravomocné, žalobci právníka viní ze stomilionového daňového úniku
Obhájce Teryngel.
Obhájce Teryngel. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Městský soud v Praze nepravomocně zprostil obžaloby prominentního advokáta Jiřího Teryngela.

Jedním z jeho klientů byl například Úřad vlády Miloše Zemana. Teryngel se v Legislativní radě vlády navíc podílel na tvorbě zákonů.

Uznávaného experta na trestní právo žalobci viní z podílu na stomilionovém daňovém úniku při obchodu s cigaretami.

Údajně také donutil podnikatele podepsat směnku na 80 milionů korun. Soudce Alexandr Sotolář však uvedl, že se žádného trestného činu nedopustil.

Právník od počátku vinu odmítá, jeho stíhání podle něj svědčí o korupci a zneužití moci. Novinářům řekl, že bude požadovat odškodnění v řádech stovek tisíc korun.

Spolu s právníkem jsou v kauze spojené s firmou Letka Team stíháni další tři lidé - syn někdejšího šéfa kladenských hutí Marko Stehlík, Vladimír Mošovský a někdejší člen představenstva společnosti Letka Team Juraj Glaser.

Také tyto muže soud z daňových úniků a vydírání osvobodil. Státní zástupce Radim Daňhel se však proti verdiktu na místě odvolal. Kauzou se tak ještě bude zabývat pražský vrchní soud.

Glaser s Mošovským však od soudu odešli s nepravomocnými podmíněnými tresty ve výši 30 měsíců a dvou let. Glaser podle Sotoláře přijal za společnost Letka Team neexistující pohledávku ve výši zhruba 165 milionů korun a přihlásil ji do konkurzu po společnosti.

Na dokumentu chyběl důležitý údaj

Směnka však nebyla proplacena. Soud tak uznal muže vinným z pokusu o porušení povinnosti při správě cizího majetku. Mošovský údajně Glasera k jednání navedl. Muži zároveň podle soudu nesmějí podnikat ve společnostech obchodujících s tabákem, ani je řídit.

Teryngel spolu se Stehlíkem a Mošovským údajně v březnu 2007 donutili podnikatele podepsat směnku na 80 milionů korun.

Vyhrožovali mu prý tím, že jinak nebudou moci vzhledem k finanční situaci uhradit jeho faktury a dodat mu zboží. Protože však advokát na dokumentu omylem neuvedl důležitý údaj, nebyla směnka nikdy proplacena.

Podle Sotoláře byla situace taková, že spolu dvě skupiny podnikatelů řešily spory, které se týkaly obchodů s cigaretami. Někteří se pak mohli cítit v určité tísni, protože neměli dostatečné finanční záruky. "Z důkazů ale nevyplynulo, že by obžalovaní vyvíjeli na někoho nějaký konkrétní nátlak," uvedl soudce.

Naopak dohodu, která zahrnovala i směnku na 80 milionů, podle něj vymysleli podnikatelé, ke kterým patřil i poškozený. Teryngel, Stehlík a Mošovský ji prý pouze akceptovali.

Stát ošidili o 118 milionů

"Pokud to mělo být vydírání, bylo nebetyčně diletantské, protože nemělo žádný efekt," prohlásil Sotolář. Doplnil, že nemohl uznat muže vinnými ani z trestného činu útisku, jak v závěrečné řeči navrhoval žalobce. Podle něj se totiž nelze útisku dopustit v obchodně-právních vztazích.

Trojice také podle žalobce spolu s Glaserem nezanesla do daňového přiznání některé příjmy z obchodů z cigaret. Na dani z přidané hodnoty tak prý ošidili stát o 118 milionů korun.  "Daňové úřady měly dostatečné podklady pro vyměření daně," řekl však předseda senátu. Podle něj sice peníze dlužili, to však není trestné.

Čtvrteční rozsudek dává podle Teryngela naději obyčejným lidem, že mohou vyhrát nad miliardáři. Uvedl to po skončení jednání s poukazem na konkurenčního podnikatele, který v případu vystupoval jako poškozený. Podle advokáta také případ řešil zkorumpovaný policejní důstojník.

"Budu požadovat náhradu škody za vazbu, ušlý výdělek a poškození pověsti," prohlásil. Podle svých slov již čtyři roky, tedy po dobu, co je stíhán, dochází na psychiatrii. Zároveň onemocněl rakovinou a ztratil některé své klienty.

 

Právě se děje

Další zprávy