Slovenský soud rozhodl o navrácení dětí otci do ČR

ČTK ČTK
21. 2. 2012 12:25
Slovák žijící v ČR tvrdil, že jeho choť odvezla děti na Slovensko protiprávně
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Bratislava - Bratislavský okresní soud napodruhé vyhověl žalobě otce dvou nezletilých dětí, který se od své manželky domáhal vrácení jejich potomků do Česka.

Slovák žijící v ČR tvrdil, že jeho choť odvezla děti na Slovensko protiprávně. Mluvčí soudu Pavol Adamčiak dnes informoval, že verdikt soudu ještě není pravomocný.

Sporem manželů o výchovu potomků, kteří se narodili v Česku a mají české i slovenské občanství, se soudy na Slovensku zabývaly více než rok.

Žena se přestěhovala k rodičům

Otec Peter Šebo podal žalobu poté, co se jeho choť spolu s dětmi přestěhovala k rodičům na Slovensko. Uvedl, že matka dětí porušila jeho právo na péči o potomky. Žádal proto soud, aby rozhodl o jejich návratu do země obvyklého pobytu, tedy do Česka.

Okresní soud návrhu Šeba nejprve loni v červnu nevyhověl. Soudkyně tehdy uvedla, že matka nepřestěhovala děti na Slovensko neoprávněně.

Otec se ale odvolal ke krajskému soudu, u kterého uspěl. Odvolací soud verdikt zrušil a konstatoval, že matka neměla právo bez souhlasu manžela odstěhovat děti do země pod Tatrami.

Nedokázala, že by děti utrpěly újmu

V novém řízení pak okresní soud rozhodl ve prospěch Šeba. Matka totiž podle soudu nedokázala, že návratem do ČR by děti utrpěly vážnou újmu. Ani tento verdikt není zatím právoplatný, podle Adamčiaka se lze proti němu odvolat do 15 dnů od jeho doručení.

Oba manželé žili v Česku od roku 1996, naposledy bydleli u Prahy. Před čtyřmi lety se matka dětí obrátila na český soud se žádostí o rozvod. V roce 2010 spolu s dětmi odešla nejprve do Uherského Brodu a pak se přestěhovala k rodičům do Piešťan na Slovensku.

Před soudem během procesu tvrdila, že tak udělala po psychickém nátlaku a ponižování od manžela. Rozvodové řízení podle dostupných informací dosud ukončeno není.

 

Právě se děje

Další zprávy