Za smrt Roma na policii zaplatí Česko 500 tisíc korun

Tomáš Fránek
16. 2. 2012 12:23
Evropský soud trestá Českou republiku za vyšetřování smrti mladého muže

Brno - Česko zaplatí půl milionu korun za to, že v roce 2002 špatně vyšetřilo smrt třiadvacetiletého Roma Vladimíra Pechy.

Rozhodl o tom Evropský soud pro lidská práva.

Pecha zemřel v červnu 2002 na policejní stanici v Brně poté, co byl vyslýchán kvůli podezření z krádeže. Jde o jeden z nejvyšších trestů, ke kterému bylo Česko v případě jednotlivce u soudu pro lidská práva odsouzeno.

Evropský soud pro lidská práva tak na základě stížnosti rozhodl, že české orgány nedostatečně prošetřily okolnosti, za kterých v červnu 2002 na policejní stanici v Brně mladý muž zemřel.

Jak se to stalo?

Podle evropského soudu navíc k úmrtí vůbec nemuselo dojít, pokud by jej policisté nevedli po schodišti, kde nejsou mříže na oknech, nebo pokud by tohoto 58 kilogramů vážícího romského mladíka lépe hlídali. 

"Soud tak dospěl k názoru, že došlo k porušení práva pana Pechy na život a pozůstalým přiznal odškodné ve výši 20 tisíc eur," řekl předseda Ligy lidských práv David Zahumenský.

Právě Liga lidských práv se případem začala zabývat poté, co se na ni obrátila družka Vladimíra Pechy.

Pecha byl v červnu 2002 zadržen policisty pro podezření, že odcizil videorekordér, a eskortován na policejní stanici v Brně - Králově Poli. O několik hodin později ho po osmimetrovém pádu z okna policejní stanice odvezla sanitka do nemocnice, kde zraněním podlehl.

Podle Ligy lidských práv už po deseti letech není možné zjistit, co přesně se tehdy na policejní stanici stalo.

Chyby ve vyšetřování

Od samého začátku ale případ vyšetřoval nesprávný úřad, policejní oddělení pro kontrolu a stížnosti, a nikoliv inspektorát ministerstva vnitra.

Inspektorát začal věc vyšetřovat teprve poté, až poškozená strana podala trestní stíhání. Inspektorátu trvalo čtyřicet dní, než provedl krátké výslechy tří policistů a než pořídil tři snímky místa incidentu pět dní poté, co k němu došlo, což umožnilo inspektorátu, aby vyšetřování zrušil.

"Otázky pro kriminologa provádějícího pitvu nezahrnovaly například to, zda měl pan Pecha  potrhané oblečení nebo zda některá ze zranění by mohla svědčit pro to, že vůči němu bylo použito násilí," uvedli zástupci ligy. Podle nich měl chyby i znalecký posudek.

Policie i ministerstvo vnitra několikrát potvrdily, že vyšetřování bylo podle jejich zjištění v pořádku a mladý muž měl spáchat sebevraždu.

 

Právě se děje

Další zprávy