Soud odmítl dovolání v kauze ztracené půlmiliardy z ČKA

ČTK ČTK
14. 2. 2012 11:44
Muži podle verdiktu vyvedli peníze z dceřiné společnosti České konsolidační agentury
Budova České konsolidační agentury na Janovského ulici v Praze.
Budova České konsolidační agentury na Janovského ulici v Praze. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Nejvyšší soud odmítl dovolání Jana Šika a Miloše Skořepy, kteří jsou zodpovědní za zmizení půl miliardy korun z účtu České konsolidační agentury.

Rozhodnutí padlo bez veřejného jednání. Bez dalších podrobností to řekl mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig.

Skořepa je podle dostupných informací v zahraničí. Šika loni začátkem června zadrželi policisté, protože nenastoupil do výkonu trestu.

Peníze pro soukromé aktivity

Oba muži podle pravomocného verdiktu vyvedli peníze z firmy Galileo Real, dceřiné společnosti České konsolidační agentury.

Šik pracoval jako manažer firmy. K převedení peněz z účtu Galileo Real do zahraničí neměl souhlas představenstva. Skořepa peníze použil na své soukromé aktivity. Šik si má odpykat 5,5 roku ve vězení, Skořepa o tři roky více.

Nejvyšší soud se dovoláním zabýval od loňského léta. Nyní mají oba odsouzení už jen spíše teoretickou možnost podat ústavní stížnost.

Skořepa údajně slíbil Šikovi, že mu pomůže zhodnotit finanční prostředky Galileo Real. Nejprve mu poradil, aby peníze zaslal do francouzské Société Générale. Šik to v roce 2004 udělal, banka však nechtěla převést peníze na Skořepův účet a poslala je zpět do ČR.

V březnu následujícího roku proto napsal Skořepa dopis, na jehož základě odeslal bývalý manažer půlmiliardovou částku do švýcarské United Bank of Switzerland.

Bankovní poradce pak na Skořepovu žádost převedl finanční prostředky na jeho běžný účet. Skořepa potom peníze rozesílal na svá další konta, část si v hotovosti vybral.

Věřil, že vše je legální

Šik se u soudu hájil tím, že chtěl pouze zhodnotit peníze. Věřil prý, že je vše legální. Porušil prý pracovní smlouvu, nicméně z toho neměl žádný finanční prospěch. Tvrdil, že ho podvedli Skořepa s podnikatelem Františkem Savovem, který v kauze vystupoval jako svědek.

Šik se Skořepou mají podle rozsudku zaplatit společnosti Galileo Real 96 milionů korun a úroky. Zbylá část ze ztracené půlmiliardy se vrátila ze švýcarské banky po dohodě o narovnání.

 

Právě se děje

Další zprávy