Exposlanec Wolf zneužil dotaci, dostal 5 let vězení

Domácí Domácí
27. 1. 2012 11:19
Wolf zmanipuloval jedenáctimilionovou dotaci, jeho manželku soud potrestal podmínkou
Petr Wolf ještě ve sněmovně. Teď by měl jít do vězení
Petr Wolf ještě ve sněmovně. Teď by měl jít do vězení | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Ostrava - Ostravský krajský soud poslal bývalého poslance ČSSD Petra Wolfa na pět let do vězení za zneužití jedenáctimilionové státní dotace.

Jeho manželka Hana, která se později stala jednatelkou firmy UT 2002, v pátek dostala dvouletou podmínku se zkušební dobou na čtyři roky.

Navíc soud rozhodl o souhrnném peněžitém trestu, podle kterého Wolfovi mají zaplatit 1,2 milionu korun. Wolf, který má z této částky uhradit milion, od počátku obvinění odmítá a v písemném prohlášení se označil za obětního beránka.

Podle soudu Wolf a později i jeho manželka podvedli ministerstvo životního prostředí. V rámci programu na podporu vědy a výzkumu jejich firma UT 2002 žádala dotace na dva projekty.

Zabývaly se například ochranou přírody, krajiny či nakládáním s odpady. Dotace podle soudu nakonec firma získala jen na základě nepřesných, zkreslených a lživých informací.

Rozsudek ještě není pravomocný a kauzou se bude zabývat Vrchní soud v Olomouci. Wolf i Wolfová se hned v soudní síni odvolali. Státní zástupce Dušan Táborský si ponechal lhůtu na rozmyšlenou.

V žádostech například Wolf podle soudce Miroslava Muchy uváděl, že se na projektech budou podílet moravskoslezské a polské vysoké školy. Ani jednu ale podle výsledků dokazování neoslovil.

Jako spolupracovníky uváděl další experty. Někteří jej odmítli, jiní spolupracovali okrajově. Další o tom nevěděli vůbec. Manželé takto v letech 2005 až 2007 čerpali na dvojici projektů 11 milionů korun.

Wolf: Jsem oběť

Podle pátečního rozsudku Wolf a jeho manželka podváděli i při nakládání se svěřenými penězi a falšovali účetnictví. Propláceli si náklady za dovolené a zahraniční cesty, které s výzkumy vůbec nesouvisely.

Policie Wolfa obvinila v listopadu 2009, poté co ho vydala sněmovna k trestnímu stíhání. Později byla obviněna i jeho manželka.

Wolfová v přípravném řízení ani u soudu nevypovídala. V době procesu se jen vyjadřovala k důkazům.

Mirek Topolánek
Mirek Topolánek | Foto: Ludvík Hradilek

"Z jejích slov je jasné, že popírá úmysl spáchat trestný čin," řekl soudce, podle něhož ale Wolfovou usvědčil manžel.

Ani bývalý poslanec za ČSSD, který se stal později loajálním k Topolánkově vládě, před soudem nevypovídal. Senátu jen předal dokument, kde se k případu vyjádřil.

V něm se označil za obětního beránka či nepohodlného poslance, který musel být pro své postoje a skutky odstraněn. "Celá kauza je politicky motivovaná," napsal Wolf s tím, že je oběť přinesená na oltář ve jménu boje proti korupci.

Loni také napadl únik informací ze spisu s tím, že deník MF Dnes zveřejnil informace, které podle něj mohly ovlivnit svědky jako například bývalého ministra životního prostředí Martina Bursíka.

Soudce Mucha to odmítl. "Když někdo účtuje 100 000 korun neexistující firmě a proplácí si neuskutečněné cesty, není na tom nic politického. Podle nás jde o běžnou kriminální činnost," uvedl.

Politici u výslechu

Wolf údajně vyhotovoval také zkreslené a nepravdivé závěrečné zprávy. Pokud by ministerstvo mělo relevantní údaje, smlouvy o poskytnutí dotací ani dodatky by neuzavřelo.

Loni v létě navíc vyšlo najevo, že se Wolfovi podle všeho vyplatila "dezerce" od sociální demokracie do vládního tábora v roce 2008. Jeho firma totiž nemusela vracet podezřelou dotaci.

Byla to právě Wolfova kauza, která se v roce 2009 stala záminkou pro svržení Topolánkova kabinetu.

Policie proto předvolala k výslechu i některé politiky včetně Topolánka, který cestoval za ostravskými vyšetřovateli měsíc před volbami 2010.

Jiří Paroubek
Jiří Paroubek | Foto: Ludvík Hradilek

Samotný Wolf opakovaně tvrdil, že na něj aféru s dotací vytáhla jeho bývalá strana ČSSD.

"Když se Jiří Paroubek dozvěděl, že se moje firma při čerpání dotace údajně dopustila rozpočtové nekázně, snažil se mě při prezidentské volbě vydírat tím, že pokud nepodpořím liberálního kandidáta, zveřejní to," prohlásil Wolf v době, kdy jeho kauza propukla.

Tehdejší lídr sociální demokracie označil Wolfova slova za lež a obratem zaútočil na ODS, že přeběhlíka vydírali její poslanci. Podle Paroubkovy verze mu hrozili, že bude muset dotací vrátit.

 

Právě se děje

Další zprávy