Odborník na extremismus je Žid, stěžuje si členka DSSS

ČTK ČTK
10. 1. 2012 13:40
Kvůli vzrůstajícímu tlaku se soudní znalec Mazl rozhodl skončit ve své funkci
Lucie Šlégrová s logem zakázané Dělnické strany
Lucie Šlégrová s logem zakázané Dělnické strany | Foto: delnickamladez.cz

Praha - Advokát členky Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) Lucie Šlégrové podal námitku podjatosti proti soudnímu znalci Michalu Mazlovi kvůli jeho údajnému židovskému původu.

Mazel, který je odborníkem na extremismus a mimo jiné pomáhal usvědčit žháře z Vítkova, zkoumal projevy radikálky na demonstraci v litvínovském Janově 17. listopadu 2010 a vyhodnotil je jako propagaci nacismu a antisemitismu. Případem Šlégrové se nyní zabývá Okresní soud v Mostě.

Kvůli vzrůstajícímu tlaku se Mazel rozhodl po třech letech ve své funkci skončit. "Tohle rozhodnutí ve mně zrálo už delší dobu, ale ty poslední věci způsobily, že do budoucna bych asi svou funkci už dál nezvládl," řekl odborník Právu.

Židovský původ podle jména

Pohrůžky neonacistů donutily v roce 2008 k rezignaci i znalce Miroslava Mareše.

Šlégrová si údajný židovský původ znalce vyvodila z jeho jména. "Toto příjmení, často se vyskytující rovněž ve variantní podobě Maazel, pochází z hebrejského Moše, tzn. Mojžíš. Další podobně vzniklou variantou je např. Maisel," uvedla Šlégrová. To prý způsobilo jeho zvláštní poměr k případu, kde je souzena.

Mostecký soud o námitce rozhodne tento týden, podle Lidových novin však vedení soudu uvedlo, že původ člověka nebrání tomu, aby mohl vykonávat práci znalce.

Také vedení advokátní komory považuje námitku za přehnanou, předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský by za to obhájce Šlégrové dokonce doživotně vyškrtl ze seznamu advokátů.

Mazel židovského původu není. "Ale nacistům nevadí to do zblbnutí psát. Těžko můžete zůstat v klidu, když začnou náckové na svých webech psát o tom, kde bydlíte a podobně. Časem by se tento tlak na mé práci projevil," uvedl znalec.

"Soudy by trestné činy měly posuzovat samy"

Podle něj by stát měl uvážit, zdali by dosavadní způsob uspořádání znalecké práce v oblasti extremismu měl pokračovat. "Nakonec mi přijde nejlepší speciální extremistický obor dál ani nepodporovat. Vede k alibismu, v rámci kterého se policisté, ale někdy i soudci ptají znalce, který výrok je 'závadový'," řekl Mazel.

Dodal, že znaky trestného činu by měli policisté i soudy posuzovat sami a znalce se ptát jen na věci z oborů politologie a historie nebo na význam různých symbolů a jejich různý smysl.

Mazel v minulosti působil i na ministerstvu vnitra jako šéf odboru bezpečnostní politiky, vedoucí analytického oddělení nebo bezpečnostní ředitel.

Kromě kauzy vítkovských žhářů pomohl svou výpovědí k rozpuštění Dělnické strany a na základě jeho posudků byli naposledy potrestáni podmínkou předáci DSSS v čele s Tomášem Vandasem.

 

Právě se děje

Další zprávy