Policie přijde od října o možnost sledovat mobily

Domácí ČTK Domácí, ČTK
4. 1. 2012 9:25
Ústavní soud uzavřel cestu k údajům z mobilů, dal ale poslancům čas na nápravu
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Brno - Policejním vyšetřovatelům se od října uzavře cesta k údajům o telefonních hovorech a internetové komunikaci.

Ústavní soud zrušil část trestního řádu, která umožňuje získat od operátorů takzvané provozní a lokalizační údaje.

Soudci ale dopad svého nálezu odložili a ponechali ustanovení v platnosti ještě do konce letošního září. Dali tak zákonodárcům čas k novelizaci normy a jejímu uvedení do souladu s ústavním pořádkem.

Kdo, s kým a kde

Návrh na zrušení sporného paragrafu podal Obvodní soud pro Prahu 6. Ustanovení upravuje způsob, jak se vyšetřovatelé dostávají k údajům od operátorů.

Podle obvodního soudu je úprava příliš benevolentní a není v souladu se základním právem na ochranu tajemství zpráv podávaných telefonem, telegrafem nebo jiným podobným zařízením. Vyšetřovatelé tak prý dostávají podrobné informace o soukromí lidí příliš snadno.

V napadeném ustanovení nejde o odposlechy a záznamy hovorů, ale takzvané provozní a lokalizační údaje. Vyšetřovatelé díky těmto informacím od telefonních operátorů a poskytovatelů internetu dokážou přesně zmapovat, kdo s kým a kdy komunikoval.

Navíc údaje také umožňují určit, kde se volající nacházeli. Je to důležité například při zjišťování pohybu podezřelých v době spáchání trestného činu.

Zásah do soukromí

Ústavní soud stejné ustanovení kritizoval už v nálezu, kterým loni v březnu zrušil část zákona o elektronických komunikacích.

Tehdy soudci označili preventivní uchovávání provozních a lokalizačních údajů o uskutečněné komunikaci za protiústavní. Zákon o elektronických komunikacích podle nich nepřiměřeně zasahoval do soukromí lidí a chyběly v něm mantinely a přesná pravidla pro využívání nashromážděných informací.

Do trestního řádu tehdy ústavní soudci zasáhnout nemohli, protože Ústavní soud je vždy do značné míry vázán zněním návrhu, který směřoval jen proti zákonu o elektronických komunikacích a jeho prováděcí vyhlášce.

Podobně jako odposlechy

Obvodní soud pro Prahu 6 pak proto sepsal nový návrh, který výslovně čerpá z březnového nálezu ústavních soudců a odkazuje na kritiku, kterou tehdy ÚS vyslovil. Obvodní soud zároveň pozastavil projednávání asi desítky žádostí o vydání příkazu ke sdělení údajů o uskutečněném telekomunikačním provozu.

Podle obvodního soudu je paragraf příliš benevolentní, a to zejména ve srovnání s obsáhlejší úpravou nařizování odposlechů. V trestním řádu prý chybí garance zachování základních práv.

Obvodní soud například uvedl, že benevolence v zákonu vede "k inflaci návrhů na předmětný procesní postup ze strany oprávněných orgánů bezpečnostních složek". Podle obvodního soudu by mělo být poskytování provozních a lokalizačních údajů upraveno podobně jako nařizování odposlechů.

Vyšetřovatelé by je mohli získat jen v případech, kdy prověřují závažnou trestnou činnost. Na podobné změně už v reakci na poslední nález Ústavního soudu pracuje vláda.

 

Právě se děje

Další zprávy