Korupce na severu: Šéf úřadu využíval i vazby na kraj

Radek Nohl Radek Nohl
14. 12. 2011 13:10
Aktuálně.cz popisuje, jak si lidé kolem exředitele úřadu řekli podle obžaloby o úplatky
Petr Kušnierz (na snímku vlevo) - bývalý ředitel úřadu, který rozděluje unijní dotace pro severozápad Čech.
Petr Kušnierz (na snímku vlevo) - bývalý ředitel úřadu, který rozděluje unijní dotace pro severozápad Čech. | Foto: www.nuts2severozapad.cz

Praha - Před ústecký krajský soud zamířila korupční kauza, která složením obžalovaných nemá v Česku obdoby.

Petr Kušnierz - bývalý ředitel Úřadu regionální rady Severozápad - si místo toho, aby kontroloval, jak se peníze z Evropské unie rozdělují, říkal s komplici podle obžaloby o úplatky. Šlo prý nejméně o 2,8 milionu korun.

Žadatelům o dotace za to sliboval, že jejich projekt hladce projde výběrem. Díky vazbám na ústecký krajský úřad si dokázal sehnat i důležité dokumenty nebo přidat projektu potřebné ohodnocení.  

Když ale žadatelé peníze dát nechtěli, hrozil jim společně s Romanem Švecem, Václavem Poláčkem a Vladislavem Ivanovyčem Hlebem, že žádné dotace nedostanou. Nebo je rovnou zastrašovali tím, že jim někdo podpálí dům. 

Jak skupina v průběhu několika let postupovala, detailně popisuje obžaloba, kterou má Aktuálně.cz k dispozici. Soud začal případ rozplétat ve středu.

Vydírání začalo na ministerstvu

Martin Mikeš, který žádal o dotace na rekonstrukci rodinného hotelu v Toužimi v Karlovarském kraji, platil pod hrozbou partě kolem Kušnierze statisícové částky.

Jednou to bylo podle jeho slov na "kávu", podruhé skupina hrozila tím, že pokud nezaplatí, může se mu přinejmenším stát, že jeho dům někdo zapálí.

Příběh se začal psát už v roce 2009 v době, kdy byl Kušnierz ekonomickým náměstkem ministra zemědělství, kam si ho přivedl exministr, v současné době český velvyslanec v USA, Petr Gandalovič.

Desátek z každé dotace

Podle žalobců si parta kolem Kušnierze Mikeše vyhlédla a pozvala ho na ministerstvo. Tam ho poté přiměla k tomu, aby jim do druhého dne zaplatil první úplatek ve výši 250 tisíc korun.

"Jistě víte, jak to při dotacích chodí, deset procent z poskytnuté částky je normální taxa za zprostředkování dotací z fondů EU," řekl Hleba podle obžaloby Mikešovi.

Tím ale se zastrašováním podle něj neskončili. I když žadatel o dotace dál poslušně platil statisícové částky, vyhrožoval mu bývalý šéf úřadu, že si na přidělené peníze dlouho počká.

"Projekt projdu důkladně, položku po položce, a nenechám na něm kámen na kameni," řekl podle žalobců Kušnierz. Svá slova dodržel. Krátce nato zastavil tok peněz. A Mikeš další peníze kvůli vyšetřování případu nedostal dodnes.

Pomoc z krajského úřadu

Jak dlouhé prsty Kušnierz měl, dokládá další případ. I když projekt na rekonstrukci penzionu Villa Mannesmann v Chomutově neměl původně dostat ani korunu, protože nezískal dostatečný počet bodů, bývalý ředitel mu prý přidělení dotace téměř "zařídil".

Krajský úřad Ústeckého kraje.
Krajský úřad Ústeckého kraje. | Foto: Martina Machová

Za to si společně s komplici měl říct podle žalobců o úplatek 625 tisíc korun. Nejprve podle žalobců Kušnierz získal z Krajského úřadu Ústeckého kraje potřebný dokument, projekt se mu poté podařilo přehodnotit a díky tomu se Milena Pucholtová po 14 dnech dozvěděla, že postupuje do dalšího kola.

Krajský úřad prý o ničem zatím neví.

Kušnierz u soudu přiznal, že skutečně úředníci zpětně vytvořili protokol, datovaný rokem 2008. Šlo podle něj ale prý jen o horlivost úředníků, kteří chtěli zabránit problémům.

Dotaci ale stejně Puchultová nedostala, protože trojice kompliců Kušnierze obešla a rozdělila si peníze mezi sebe. A Pucholtové bylo po několika týdnech oznámeno, že její projekt byl vyřazen.

"Kroky, které měl bývalý ředitel úřadu určitým žadatelům o dotaci slíbit, byly z jeho pozice nereálné uskutečnit," tvrdí mluvčí úřadu regionální rady Marcela Klíchová.

Korupci pomohly odhalit odposlechy

Jenže předtím, než skupinu zadržela policie, si podle obžaloby řekla o milion korun za to, že hladce projde projekt na rekonstrukci fotbalového hřiště v Jirkově-Ervěnicích.

Kušnierz ve středu u soudu poprvé za devět měsíců od zatčení veřejně promluvil. "Jsem nevinen. Nikdy jsem se ve spise neseznámil s něčím takovým, že bych žádal tyto peníze," řekl u soudu.

Klíčem v celém případu jsou zřejmě telefonní odposlechy a záznamy SMS. K nim se zatím hlavní obžalovaný nevyjádřil a většinou je nekomentoval ani při policejních výsleších; prý nechápe, o čem se na záznamech hovoří.

Kamarádi z diskotéky

Partu kolem Kušnierze pojí dohromady úzký vztah. Kušnierz je dlouholetý přítel Švece, který vlastnil litvínovskou diskotéku Calypso.

Ta je známa tím, že tu v roce 2002 došlo ke střelbě, po které zůstali dva mrtví. A právě tady nějakou dobu pracoval i ukrajinský vyhazovač Hleba.

Teď jsou ale všichni čtyři ve vazebních věznicích v Teplicích, Praze a Litoměřicích. Kušnierzovi hrozí za přijímání úplatků pět až 12 let ve vězení.

 

Právě se děje

Další zprávy